Hoppa till huvudinnehåll

Påven vädjar om fred under besök i Azerbajdzjan

Påven Franciskus besökte kristna Georgien på lördag och han avslutar sin turne på Kaukasus i muslimska Azerbajdzjan på söndagen
Påven Franciskus besökte kristna Georgien på lördag och han avslutar sin Kaukasus-turné i muslimska Azerbajdzjan på söndagen. Påven Franciskus besökte kristna Georgien på lördag och han avslutar sin turne på Kaukasus i muslimska Azerbajdzjan på söndagen Bild: L'OSSERVATORE ROMANO/HANDOUT påvar,Franciskus

Påven Franciskus avslutar sin rundresa i Kaukasus med ett besök i Azerbajdzjan på söndagen.

Det finns endast 300 infödda katoliker i Azerbajdzjan, som har den största shiamuslimska befolkningen i världen efter grannlandet Iran.

Utöver dem finns det även flera tusen utländska katoliker i landet som har nästan tio miljoner invånare.

Påven träffar representanter för alla trossamfund under sitt tio timmar långa besök. Han deltog genast i en engelskpråkig mässa i en kyrka i huvudstaden Baku efter sin ankomst.

- Jag kan inte dölja min gränslösa glädje över besöket, utbrast församlingsmedlemmen Eva Agalarova som var en av 400 personer som rymdes in i kyrkan.

Över 400 kyrkobesökare måste nöja sig med att följa med mässan utanför kyrkan.

Påven Franciskus skyndade genast till en mässa i en kyrka i huvudstaden Baku efter sin ankomst till Azerbajdzjan
Påven skyndade genast till en mässa i en kyrka i huvudstaden Baku efter sin ankomst till Azerbajdzjan Påven Franciskus skyndade genast till en mässa i en kyrka i huvudstaden Baku efter sin ankomst till Azerbajdzjan Bild: EPA/LUCA ZENNARO påvar,Franciskus,Azerbajdzjan

Vädjar om fred

Franciskus besökte i juni grannlandet Armenien där han vädjade om fred mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Länderna är invecklade i en långvarig väpnad konflikt om den armeniska enklaven Nagorno-Karabakh som ligger inom Azerbajdzjan.

Påven väntas ta upp frågan då han träffar Azerbajdzjans president Ilham Alijev innan han flyger hem till Rom på söndag kväll.

Lokala medier har inte gjort något stort nummer av besöket och många vanliga azerer är inte ens medvetna om att påven är på besök. Andra är däremot glada.

- Islam är en tolerant religion och den accepterar alla religioner. Jag välkomnar besöket om han för med sig ett budskap om fred och tolerans, säger Bakubon Ajgun Mikajlova.

Läs också