Hoppa till huvudinnehåll

Polis sköt ihjäl person på riksväg 4 för att förhindra brott

Midsommartrafik vid Lahtisleden.
Midsommartrafik vid Lahtisleden. midsommartrafik,midsommar,Lahtisleden,Riksväg 4

Polisen har gett ut noggrannare uppgifter om händelserna på riksväg 4 i Orimattila i söndags, som ledde till att en person sköts ihjäl av en polis.

Det handlade inte om att polisen skulle ha försökt få fast en person som körde i hög hastighet, utan om en hotfull situation som uppstod efter en kollision.

Polisen uppgav tidigare på söndagen att ett fordon hade kört i hög hastighet och att föraren orsakat fara för trafiken på motorvägen. Nu har det klarnat att fordonet körde av vägen på grund av en kollision och att en polis därefter råkade komma till platsen.

Enligt polisen pågick en situation, som utreds som allvarligt brott mot liv och hälsa. Det var inte polisen själv som var mål för den hotfulla situationen.

Polisen ska enligt förhör ha varit tvungen att skjuta för att förhindra ett brott.

Polisen sköt en cirka 30 år gammal man från Lahtis, som avled. Det var frågan om samma person som tidigare hade orsakat fara i trafiken. Mer ingående detaljer om händelseförloppet ger man inte ut i det här skedet.

Riksåklagarämbetet har inlett en förundersökning om polisens användning av vapen.

"Inget har förändrats i polisens användande av maktmedel"

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen tar inte ställning till söndagens händelser på riksväg 4, eftersom utredningsarbetet är i början. Han försäkrar ändå att det alltid noga undersöks om polisen använt vapen.

Under de flesta åren på 2000-talet har inte en enda människa dött av polisens skott. I år har tre personer dött, men enligt Kolehmainen handlar det om statistisk variation.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.
Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen. Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen. Bild: yle seppo kolehmainen

- Jag ser ingen förändring i riktlinjerna. Utbildningen, anvisningarna och lagstiftningen om polisens användning av maktmedel är de samma som tidigare. Naturligtvis är till och med ett fall för mycket, men det här antalet är väldigt litet.

Enligt Kolehmainen finns det i ljuset av den information man nu har inte skäl att noggrannare börja kontrollera polisens användande av maktmedel. Han betonar att målet med att använda maktmedel aldrig är att döda, utan endast att stoppa personens handlingar.

- Ibland leder det här i extrema situationer till att den vapnet riktas mot avlider. Den här personen kan genom sitt eget beteende inverka på vilken riktning de här situationerna tar. Polisen kan inte på förhand veta på hur personen i fråga kommer att reagera.