Hoppa till huvudinnehåll

Rebeller i östra Aleppo erbjuds fri lejd ur staden

Krigare i Fria syriska armén spanar i stadsdelen Issa i Aleppo.
Civila i östra Aleppo försvaras av en brokig samling moderata och radikala rebeller, som domineras av islamistgrupper som Ahrar al-Sham och Jabhat al-Nusra. Krigare i Fria syriska armén spanar i stadsdelen Issa i Aleppo. Bild: EPA/MAYSUN Syrien,Aleppo,Fria Syriska Armén

Den syriska armén erbjuder rebeller i belägrade östra Aleppo fri lejd ut ur staden.

Rebellerna borde lämna de östra stadsdelarna enligt armén som säger att militären och Ryssland garanterar deras säkerhet.

- Arméns högsta ledning vädjar till alla väpnade krigare i de östra delarna av Aleppo att lämna området och låta civila leva normala liv, säger armén i ett uttalande.

Regeringen har koncenterat tungt artilleri och omkring 10 000 soldater och shiamuslimska milismän från Libanon, Iran, Irak och Afghanistan kring östra Aleppo, efter att armén meddelade om en ny storoffensiv för knappt två veckor sedan.

Sedan dess har östra Aleppo utsatts för de häftigaste flygattackerna sedan rebellerna trängde in i staden år 2012.

Armén rycker fram inför slutlig markoffensiv

Regeringsstyrkor har också ryckt fram på flera håll under den senaste veckan. Armén har avancerat både vid frontlinjen i stadskärnan och i stadsdelar i norra Aleppo.

Det finns upp till 275 000 civila kvar i östra Aleppo, av dem är drygt 100 000 barn.

Syriska regeringsstyrkor har ryckt fram både i stadskärnan och i de norra stadsdelarna i Aleppo
Syriska regeringsstyrkor har ryckt fram både i stadskärnan och i de norra stadsdelarna i Aleppo under den senaste veckan Syriska regeringsstyrkor har ryckt fram både i stadskärnan och i de norra stadsdelarna i Aleppo Bild: EPA/SANA HANDOUT Syrien,Aleppo

Civila försvaras av en brokig samling rebeller som domineras av tusentals islamister från två av landets största rebellgrupper Ahrar al-Sham och det forna Jabhat al-Nusra.

Rebeller på andra håll i västra Syrien har på sistone gått med på att lämna belägrade områden mot garantier om fri lejd, men det är högst osannolikt att rebellerna i Aleppo skulle göra det i det här skedet.

Aleppo har blivit symbolen för upproret mot president Bashar al-Assad och förlusten av rebellområdet i landets största och rikaste stad före kriget, kunde innebära en dödsstöt för rebellerna.

"Omänsklig barbari"

FN och internationella biståndsorganisationer har anklagat den syriska regeringen och Ryssland för upprepade krigsförbrytelser då de medvetet bombar sjukhus, civila och biståndskonvojer i och omkring Aleppo

FN.s humanitära chef, den biträdande generalsekreteraren Stephen O´Brien som har fördömt våldet så gott som dagligen, trappade upp sin kritik ytterligare på söndagen.

O´Brien som leder FN:s humanitära byrå OCHA sa att civila ”utsätts för en nivå av barbari som ingen människa ska behöva uthärda.”

Han krävde ett omedelbart slut på " det levande helvete där hälsovårdssystemet har så gott som förstörts."

O´Brien uppmanade parterna att åtminstone tillåta evakueringar av de hundratals människor som inte kan få vård i den sönderbombade staden.