Hoppa till huvudinnehåll

Anja Hyysalo årets positivaste Åbobo

Anja Hyysalo på Åbo bokmässa.
Anja Hyysalo på Åbo bokmässa. Anja Hyysalo på Åbo bokmässa. Bild: Yle anja hyysalo

Anja Hyysalo är årets positivaste Åbobo. Hyysalo jobbar med arbetsgemenskaper och med att förbättra välmåendet på jobbet. Hon utbildar chefer, experter och arbetstagare i ett lösningsorienterat arbetssätt som grundar sig på positiv psykologi.

Hyysalo magister i statskunskap och ekonomi, arbetshandledare, processkonsult och Business Coach Master, men enligt henne själv är den mest betydande titeln ändå att vara mamma.

- Min viktigaste roll och uppgift i livet är mamma-rollen och jag känner mig privilegierad då jag fått uppfostra fyra härliga pojkar. Yngsta sonen Veikko (17) bor hemma och går i gymnasiet, mellersta sönerna Jaakko (19) och Mikko (22) studerar båda till läkare, och förstfödda Pekka (26) är känd för att ha grundat FightBack, berättar Hyysalo.

I offentligheten är Anja Hyysalo känd för att oförtrutet ha stött och uppmuntrat sonen Pekka under rehabiliteringen efter hans allvarliga slalomolycka. Under dystra dagar är positiviteten enligt Hyysalo en attityd som uppnås då man bestämmer sig för ändra sitt förhållningssätt. Alltid är det inte lätt, det är viktigt att också lägga märke till små goda ting och anledningar till tacksamhet.

- En sak som gör livet lättare i svåra situationer är att bedöma om man själv kan påverka situationen eller inte. Om man inte kan påverka situationen lönar det sig inte att slösa energi eller förgifta sin tillvaro med att klaga. I annat fall kan man fundera på om saken är sådan att man vill försöka påverka den, eller låta saken vara.

Enligt Hyysalo har olyckan lärt henne att se problem från ett nytt perspektiv.

- Jag litar på att allt, också motgångar, har en mening. Och ofta brukar saker ordna sig, så det är onödigt att oroa sig på förhand, summerar Hyysalo.