Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen svarar Finland: Vi förstår er oro över Ungern

Flyktingar på serbiska sidan av stängslet mellan Ungern och Serbien.
Flyktingar på serbiska sidan av stängslet mellan Ungern och Serbien. Flyktingar på serbiska sidan av stängslet mellan Ungern och Serbien. Bild: EPA/ZOLTAN GERGELY KELEMEN flyktingar,Ungern,Serbien,flyktingpolitik,Byggande av hägnader, stängsel och tvärbalkar,Stängsel,gränsövervakning,gränser,asylsökande (process)

EU-kommissionen lovar sätta press på Ungern för att landet ska börja återta asylsökande enligt Dublinförordning.

För en månad sedan skickade inrikesminister Paula Risikko (Saml) tillsammans med sin fyra nordiska ministerkolleger ett brev till EU-kommissionen där man uttrycker djup oro över att Ungern vägrar acceptera återföringar av asylsökande.

I brevet skriver ministrarna att Ungern bryter mot EU-lag när landet inte tar emot asylsökande som ska returneras till Ungern enligt Dublinförordningen..

Nu har EU-kommissionen svarat inrikesminister Paula Risikko och hennes kolleger från Sverige, Norge, Danmark och Island.

- Jag vill försäkra er om att jag har förståelse för den oro som ni uttrycker, skriver EU:s flyktingkommissionär Dimtris Avramopoulos.

I brevet som Svenska Yle har tagit del lovar Avramopoulos att vidta åtgärder.

- Vi kommer att vara i kontakt med de ungerska myndigheterna och har bett dem om mera information om deras praxis. Dessutom kommer en delegation på tjänstemannanivå att besöka Ungern i början av oktober.

Ungerska regeringen: Ta fram kartboken!

Men den ungerska regeringen har inga planer på att följa Dublinförordningen som stipulerar att länder kan återsända asylsökande till det första EU-land som de anlänt till.

- Ta en titt på kartan så kanske ni förstår vår syn, sade den ungerska regeringens talesperson Zoltan Kovacs till Svenska Yle i Budapest förra veckan.

- Ser man på geografin är det fysiskt omöjligt att ta sig in till EU via Ungern. Därför motsätter vi oss Dublinförflyttningar. Vi kan inte ta ansvar för Greklands eller andra EU-länders tillkortakommanden, slår Kovacs fast.

De Dublinfall som nu väntar på att returneras till Ungern har tagit sig till EU via Grekland men registrerats i Ungern.

Men enligt ett beslut från Europeiska människorättsdomstolen från 2011 kan asylsökande inte återsändas till Grekland på grund av det dåliga människorättsläget där.

Läs också