Hoppa till huvudinnehåll

Lekskolan Regnbågen trivs bra i Tolkis

Barn på lekplats
(Illustrerande arkivbild) Barn på lekplats Bild: Mikael Crawford/Yle utan kompisar,daghem,Dagisbarn,barn (familjemedlemmar),lek (barnlek)

Daghemmet Regnbågen öppnade i renoverade lokaler i Tolkis före detta daghem den 10 augusti. Tidigare höll man till i centrum av Borgå och det finns fortfarande föräldrar som hoppas på nya lokaler där.

- Vi har nog trivts väldigt bra i Tolkis. Det är ju första gången som vi är i ett hus som är planerat till ett daghem, konstaterar barnträdgårdslärare Bitte Sivén.

Hon säger att det nog var mysigt och ljuvligt i de gamla trähusen i centrum av Borgå, men att man tycker om att ha stora, ändamålsenliga lokaler.

I Tolkislokalerna har man till exempel stora tamburer, rymlig wc samt omklädningsrum, kansli och pausrum för personalen.

Tanken på centrum finns fortfarande kvar

Sivén vet ändå att det finns föräldrar som fortfarande hoppas att daghemmet ska hitta nya lokaler att hyra närmare centrum.

- Jag vet att det finns delade åsikter bland föräldrarna. Vissa vill nog att vi ska sikta på att återvända till centrum, medan andra tycker att det är riktigt fint här i Tolkis. Här finns en trevlig gård och vi kan göra skogsutfärder. Vi har anpassat oss riktigt bra, säger Sivén.

Hon konstaterar att allt hänger på föräldrarna framöver.

- Om det finns en stor grupp som aktivt vill leta efter nya lokaler så får de ju göra det, men för tillfället pustar vi nog ut här. Problemet är att det egentligen inte finns några lämpliga lokaler i centrum. Det är ju svårt att trolla fram sånt som inte finns, konstaterar Sivén.

Bitte Sivén vid sin bil
Bitte Sivén konstaterar att man har trivts bra i Tolkis, men att framtiden får utvisa om man stannar där eller flyttar tillbaka till centrum. Bitte Sivén vid sin bil Bild: yle/Lone Widestam sivén

Några familjer föll bort i samband med flytten

En del familjer föll bort i och med flytten till Tolkis. Regnbågen och det finskspråkiga systerdagiset Päivänsäde höll tidigare till på Runebergsgatan i Borgå.

De flesta familjerna har ändå följt med till Tolkis, konstaterar Sivén. Familjerna från centrum har använt sig av buss, egen bil eller samåkning för att få barnen ut till Tolkis.

röd hink i sandlåda
röd hink i sandlåda Bild: Yle/Erica Vasama barn

Tolkis före detta daghem renoverades innan de svenska och finska Steinerdaghemmen flyttade in. Väggarna målades och luftkonditioneringen åtgärdades med en ny maskin.

- Vi har åtminstone inte upplevt att här skulle ha varit någon dålig inomhusluft, säger hon. Här är ju lite annorlunda med tegelväggar, vi har varit vana att vara i trähus. Men vi har försökt göra det lite hemtrevligt med trasmattor på golvet och vackra gardiner.

Man har funderat på att utveckla verksamheten med en småbarnsgrupp i framtiden, men tillsvidare har man inte tillräckligt många intresserade för en egen sådan grupp.

- Vi fortsätter så här en tid och så får man se om det blir något nytt i verksamheten senare, säger Sivén.

Lekskolan Regnbågen har för tillfället tre anställda och en grupp med 16 barn. Familjerna kan använda sig av Borgå stads servicesedlar, så alternativet blir inte dyrare än en kommunal dagvårdsplats.

Leksaker på hylla i dagis
Leksaker på hylla i dagis Bild: Mikael Crawford/Yle leksaker,lek (barnlek)

Borgå stad fick lokalerna inflyttningsklara i tid

Samarbetet med det finska daghemmet har fungerat bra. Senaste vecka hade man till exempel en gemensam skördefest.

Det var den 10 augusti i år som Steinerdaghemmet Regnbågens verksamhet i Tolkis slog igång.

- Jag var själv väldigt skeptisk till stadens tidtabell och trodde aldrig att de skulle få lokalerna i skick i tid. Där blev jag positivt överraskad. Bara några småsaker återstod att göra efter vår flytt, men stället var helt inflyttningsklart.

Stadsstyrelsen diskuterar en fullmäktigemotion om Steinerdaghemmen i Borgå på sitt möte i dag på måndag (3.10). Motionens undertecknare vill att staden hjälper daghemmen att hitta ändamålsenliga lokaler.

I beslutsförslaget till stadsstyrelsen står det att Tolkis daghems tidigare lokaler har stått till förfogande för Steinerdaghemmen sedan sommaren 2016 och att renoveringarna fortsätter sommaren 2017 om daghemmen bestämmer sig för att stanna kvar i lokalerna. Hyresgästernas uppsägningstid är 12 månader.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland