Hoppa till huvudinnehåll

Mannen som sköts av polis höll på att misshandla kvinna

En polis sköt ihjäl en man som betedde sig våldsamt vid riksväg 4 i Orimattila den 2 oktober 2016.
Skjutningen inträffade vid riksväg 4 i Orimattila. En polis sköt ihjäl en man som betedde sig våldsamt vid riksväg 4 i Orimattila den 2 oktober 2016. Bild: Yle / Juha-Petri Koponen Riksväg 4,Orimattila,skjutning

Kriminalpolisen och häradsåklagaren vid åklagarämbetet i Östra Nyland var på måndagseftermiddagen fåordiga gällande söndagens händelser på riksväg 4 i Orimattila, som ledde till att en person sköts ihjäl av en polis.

Kriminalkommissarie Jari Kiiskinen vid polisinrättningen i Tavastland säger att den 32-åriga mannen från Lahtis som körde bilen betedde sig mycket våldsamt mot den 23-åriga kvinna som var passagerare i bilen, efter att bilen körde av riksväg 4.

Polisen bekräftar inte om det handlade om en knivhuggning. Kvinnan skadades allvarligt och vårdas fortfarande på sjukhus. Hon har i dag hörts för första gången.

Fallet utreds som grovt äventyrande av trafiksäkerheten och dråpförsök.

Helsinforspolisens motorcykelpolis råkade komma till platsen och sköt den 32-åriga mannen. Mannen avled av sina skador.

Häradsåklagare Jukka Haavisto säger att man nu utreder om polisens agerande var lämpligt. Enligt Haavisto kommer man i förundersökningen att utreda vilket slags vapen polisen använde och hur många gånger den 32-åriga mannen blev skjuten.