Hoppa till huvudinnehåll

Min mamma är alkoholist - vad kan jag göra?

Kvinna med vinglas i handen.
Kvinna med vinglas i handen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012 alkoholister,Anonyma Alkoholister,alkoholism,alkoholkonsumtion,alkoholdrycker,berusning

Min mamma är alkoholist. Hur ska jag få henne att sluta dricka?

Du kan inte få din mamma att sluta dricka. Det du ska göra, först och främst, är att se till att du själv mår så bra du kan. Så bra som man nu kan må när man lever nära någon som dricker för mycket. Du kan söka stöd, prata om det med människor du litar på! Sen, om du faktiskt vill gå in för att försöka få din mamma att sluta dricka då kan du helt enkelt uppmärksamma det, lyfta fram det, utan att fördöma. Det gör du för att du bryr dig! Man kan inte sluta dricka för nån annans del. Själva jobbet att göra det är det nog den som dricker som ska göra. Naturligtvis är det viktigt med det utomstående stödet, för det kan vara betydelsefullt för den som dricker om den märker att det också finns andra som bryr sig. Om din mamma inte kan sluta själv så finns det hjälp att få. Man kan ta reda på vilka olika ställen man kan kontakta, för det finns hjälp om man vill sluta.

Om man vågar kan man traska in på ett AA möte. Det finns sådana möten att gå på lite beroende på var man bor. Sen kan man ringa till A rådgivningar, A kliniker, eller till Pixnekliniken och fråga hur man ska gå till väga.
Ibland kan det vara väldigt bra att få med arbetsgivaren, som kan säga att “Nu måste du göra nåt åt ditt drickande för att kunna jobba" Alla i familjen kan uppmärksamma det, men utan att fördöma. Beteendet kan man säga att man inte tycker om, för en människa som dricker mycket mår ju inte bra. Det är ingens fel att din mamma dricker. Alkoholen i sig är en orsak till att det skapas ett beroende. Utvecklingen mot alkoholism går oftast långsamt, det tar sina år och plötsligt märker människan att det har gått för långt. Men då har det ofta redan gått för långt. Men som sagt, det finns en väg tillbaka. Det positiva med alkoholismen är att det finns hjälp att få. Man behöver inte vara alkoholist hela livet. Det finns många sätt att ta sig ur det!

Hälsningar,
Tore Lund, föreståndare för Pixnekliniken

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex & sånt-podden

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?