Hoppa till huvudinnehåll

Misstaget som blev en hit

En specialutgåva av singeln I feel fine med The Beatles
En specialutgåva av I feel fine med bild av The Beatles på skivan. En specialutgåva av singeln I feel fine med The Beatles Bild: Yle/Kjell Ekholm The Beatles,The Beatles diskografi,I Feel Fine

Den 3 oktober 1964 började John Lennon skriva på låten som så småningom blev en stor hit både i England och USA. Och den speciella inledningen på I feel fine var något som kom till i misstag.

Den startar med vad man kallar för rundgång eller feedback, och det är antagligen första gången i rockhistorien som man gjorde det på skiva och definitivt första gången som man inledde ett stycke på det sättet.

Och man frågade genast producenten George Martin om man kunde använda det speciella ljudet.
- Naturligtvis, svarade Martin. Vi kan editera in det senare.

Men det blev ingen lätt sak att återskapa effekten. Det blev den nionde inspelningen av låten som blev den slutgiltiga versionen.

Lennon var stolt

Medan McCartney spelade tonen A på sin bas så vred Lennon upp volymen på sin gitarr. Och samtidigt som han böjde sig med gitarren mot förstärkaren uppstod det där speciella ljudet. Att man inledde låten på det här sättet var något som Lennon var mycket stolt över ännu långt senare.

- Du kanske hittar en blues skiva från 20-talet där den här effekten i misstag kommit med men vi var nog de första i modern tid. Vi var före The Who och Jimi Hendrix, sade Lennon i en intervju.

Det blev också starten för en massa andra experiment som gruppen började göra i studion för att skapa speciella och originella ljud. Som vanligt har McCartney hävdat att han nog var före Lennon med att experimentera på olika effekter (What you´re doing, gitarren och pianot och upptoningen av introt till Eight days a week), men det här hörde till den eviga maktkampen mellan Lennon och McCartney.

Hälften lånat

Lennon kom på riffet under inspelningen av Eight days a week och senare medgav både han och George Harrison att det väldigt långt byggde på introt till låten Watch your step av Bobby Parker från 1962.

De höll på att avsluta inspelningen av Beatles for sale som var gruppens 4:de studioalbum. Och eftersom skivan var nästan färdig så visste Lennon att låten inte kan komma med på albumet. Men han visste också att följande singel inte var slutgiltigt vald så där fanns det en chans.

För Lennon och McCartney var det alltid en prestigesak att få sin låt som a-sida på en singel. Och den som hade skrivit merparten eller nästan hela låten sjöng den också även om det stod Lennon/McCartney som kompositörer. Senare blev I feel fine nr 1 både i England och USA under hösten 1964.

Sund konkurrens

Och då det gällde låtskrivandet så var konkurransen mellan de två giganterna fortfarande på en bra och sund nivå. Senare blev det mer en form av destruktiv kamp och det kom massor med sand i den fenomenala hitmaskinen.

Det som också bidrog till låtens speciella känsla var Ringo Starrs trumspel. Han sätt att blanda latinska accenter på ridecymbalen och congamarkeringar på hängpukan gav verserna ett stort lyft.

Hör mer om I feel fine/The Beatles i Vega Kväll måndag med start kl 17.30.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje