Hoppa till huvudinnehåll

Novia och VAMK flyttar ihop

Yrkeshögskolan Novia
Arkivbild. Yrkeshögskolan Novia Bild: Yle/Leo Savolainen Yrkeshögskolan Novia,yrkeshögskolan novia

I det nyrenoverade Campus Alere kommer de båda yrkeshögskolornas utbildningar inom social- och hälsovård att finnas från årsskiftet.

Yrkeshögskolorna Novia och Vaasan ammattikorkeakoulu kommer att verka i gemensamma utrymmen i sitt egna campus på Brändö i Vasa från och med januari 2017.

Från yrkeshögskolornas håll hoppas man på att kunna erbjuda de studerande en god utbildning i en tvåspråkig miljö. Samarbetet mellan högskolorna ska gynna de studerande med tanke på den flerspråkiga arbetsmarknaden i Vasaregionen.

Namnet är latinskt

För att få ett namn på den nya fastigheten ordnades en tävling och det vinnande förslaget gavs av Hanna Holmström, som jobbar på Novia. Namnet Alere är latin och betyder sköta och vårda.

I fastigheten kommer utbildningar inom social- och hälsovård och skönhet att finnas.

Stora utrymmen

Fastigheten är över 10 000 kvadratmeter stor och rymmer bland annat två auditorium för sammanlagt 220 personer och två torg - ett utomhus och ett inomhus - där olika evenemang kan ordnas.

Det totala antalet studerande är runt 1500. Ungefär 80 anställda kommer att arbeta i Alere. Novia utbildar barnmorskor, hälsovårdare, sjukskötare, socionomer, bioanalytiker, röntgenskötare och estenomer i den nya fastigheten. Av VAMK:s utbildningar hittar man sjukskötare, hälsovårdare och socionomer.

Den nya fastigheten är resultatet av projektet Medibothnia som startade 2009. Projektets övriga samarbetsparter är Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK), Vasa stad och Vasa sjukvårdsdistrikt.

En arkitektbild av hur Novias och VAMK:s nya, gemensamma campus ser ut.
Så här kommer Campus Alere att se ut. En arkitektbild av hur Novias och VAMK:s nya, gemensamma campus ser ut. Bild: Linja Arkkitehdit Oy vasa yrkeshögskola,Brändö, Vasa