Hoppa till huvudinnehåll

Över 50 000 namn - Malms flygplats måste behandlas i riksdagen

Timo Hyvönen på Malms flygplats poserar vid en Van's Aircraft RV-6
Malms flygplats är på fallrepet. Nu ska riksdagen rösta i frågan. Timo Hyvönen på Malms flygplats poserar vid en Van's Aircraft RV-6 Bild: Yle/ Karita Lehikoinen-Stedt malms flygplats,flygplan,Flyguppvisning,medborgarinitiativ,Helsingfors-Malms flygplats,RV-6A

Nu ska Malms flygplats framtid behandlas i riksdagen. Medborgarinitiativet för att bevara flygplatsen har samlat 50 000 underskrifter.

På måndagen hade antalet underskrifter överskridit den magiska gränsen på 50 000. Det betyder att riksdagen behandlar frågan ännu i höst.

Initiativtagarna vill uttryckligen bevara flygplatsen för flygtrafik. Utöver det vill man utveckla annan verksamhet på området och bevara området som kulturmiljö.

Människor skriver under medborgarinitiativet för Malms flygplats.
Medborgarinitiativet för att bevara Malms flygplats går under namnet Lex Malmi. Människor skriver under medborgarinitiativet för Malms flygplats. Bild: Yle/ Karita Lehikoinen-Stedt medborgarinitiativ,malms flygplats,flygplan

Helsingfors stads plan är att bevara bara några av flygplatsens byggnader. I övrigt vill man bygga bostäder på området. Som det ser ut nu ska Finavia lämna Malms flygplats vid årsskiftet. Då övergår nyttjorätten till staden.

Malms flygplats framtid har delat såväl invånarnas som politikernas åsikter. Bland dem som skrivit under medborgarinitiativet finns många namnstarka politiker och företagare samt kändisar inom underhållningsbranschen.

Läs också