Hoppa till huvudinnehåll

Polska kvinnor strejkar mot abortförbud

Kvinna protesterar mot det polska lagförslaget om totalt abortörbud i Warszawa den 3 oktober 2016.
Kvinna protesterar mot det polska lagförslaget om totalt abortörbud i Warszawa den 3 oktober 2016. Kvinna protesterar mot det polska lagförslaget om totalt abortörbud i Warszawa den 3 oktober 2016. Bild: EPA/RADEK PIETRUSZKA Polen,abort,strejker,protester,Warszawa

Kvinnorna i Polen strejkar i dag i protest mot planerna på totalt abortförbud i landet.

Strejken, som ordnas av organisationen Rädda kvinnorna, har uppmanat kvinnor att inte gå till sina jobb eller studieplatser. Mammor som är hemma med sina barn har uppmanats att strejka genom att vägra göra hushållsarbete.

Demonstrationer har också ordnats runtom i Polen.

Protestdagen har getts namnet Den Svarta Måndagen och demonstranterna har klätt sig i svart för att uttrycka sin sorg över att deras rättigheter håller på att inskränkas.

Också män har deltagit i demonstrationerna.

Lagförslag i parlamentet

Det katolska Polen har redan nu en av de strängaste abortlagstiftningarna i Europa. Nu behandlar parlamentet ett lagförslag som skulle förbjuda abort helt och hållet.

Enligt förslaget skulle kvinnor som bryter mot lagen kunna dömas till upp till fem års fängelse. Också läkare som utför aborter skulle hotas av fängelse.

Det är tillsvidare okänt i hur stor skala kvinnorna i Polen strejkar i dag.

Enligt nyhetsbyrån AP har åtminstone en stor andel kvinnor i de större städerna deltagit i protesten.

Också i Helsingfors ordnas i dag en demonstration mot det polska lagförslaget om abortförbud. Demonstrationen äger rum på Senatstorget mellan klockan 16 och 18. Över 700 människor har anmält sig till demonstrationen på Facebook.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes