Hoppa till huvudinnehåll

Rättegång om mordet på Nemtsov inledd

Fyra män som står åtalade för mordet på Nemtsov. Den huvudåtalade Zaur Dadajev längst till höger. 3.10.2016
Fyra män som står åtalade för mordet på Nemtsov. Den huvudåtalade Zaur Dadajev längst till höger. Fyra män som står åtalade för mordet på Nemtsov. Den huvudåtalade Zaur Dadajev längst till höger. 3.10.2016 Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV Boris Nemtsov,mord,politiskt mord,rättegång,mördare,lejda mördare

Rättegången mot fem tjetjener som står åtalade för mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov har inletts i en millitärdomstol i Moskva. Alla fem förnekar inblandning i mordet.

Nemtsov var en av Rysslands främsta oppositionsledare och kritiserade öppet president Vladimir Putins politik. Han sköts till döds på en bro i närheten av Kreml i februari 2015.

Då Nemtsov mördades arbetade han med en rapport om hur mycket annekteringen av Krim och kriget i Ukraina hade kommit att kosta Ryssland.

Ett porträtt av Boris Nemtsov på mordplatsen på årsdagen av hans mord 27.2.2015
Ett porträtt av Boris Nemtsov på mordplatsen på årsdagen av hans mord 27.2.2015 Ett porträtt av Boris Nemtsov på mordplatsen på årsdagen av hans mord 27.2.2015 Bild: EPA/ROMAN PILIPEY Boris Nemtsov,årsdagar,Ryssland

Tidigt greps fem tjetjener som misstänkta för olika grader av inblandning i mordet. Tjetjenen Ruslan Mukhudinov som misstänks för att ha organiserat mordet är fortfarande på fri fot och internationellt efterlyst.

Zaur Dadajev som ska ha avlossat de dödande skotten mot Nemtsov har erkänt mordet, men kan ha erkänt det under tortyr. Dadajev är tidigare vicekommendör för ett specialförband inom den tjetjenska polisen.

Förbandet leds av män som står nära Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Nemtsovs partikolleger anser att det var Kadyrov som beställde mordet.

"Var är organisatörerna och betalarna av mordet på Boris Nemtsov" står det på den här kvinnans plakat. Hon demonstrerade utanför rättegångssalen i Moskva 3.10.2016.
"Var är organisatörerna och betalarna av mordet på Boris Nemtsov" står det på den här kvinnans plakat. Hon demonstrerade utanför rättegångssalen i Moskva 3.10.2016. "Var är organisatörerna och betalarna av mordet på Boris Nemtsov" står det på den här kvinnans plakat. Hon demonstrerade utanför rättegångssalen i Moskva 3.10.2016. Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV Boris Nemtsov,Ryssland,rättegång

Ryssland har sett en lång rad mord på kända politiker och journalister där lejda mördare straffats, men där det inte avslöjats vem som beställt mordet.