Hoppa till huvudinnehåll

S som i skilsmässa

Två tecknade figurer. En av figurerna är arg.
Två tecknade figurer. En av figurerna är arg. Bild: Sluta Panta sluta panta

Kommer du ihåg när dina föräldrar berättade att de ska skiljas? Många barn och unga kan i detalj beskriva den stunden. Man kan komma ihåg vad man gjorde, speciella föremål, färger, dofter, stämningar och känslor. Oberoende om beskedet kommer som en chock eller inte kan det uppstå en känsla av overklighet. Nästan som att allt händer i en film och inte på riktigt.

I samband med en skilsmässa är det mycket som ska ordnas och många saker kommer kanske att ändras. Hur ska boendet ordnas? Kan man träffa båda föräldrarna regelbundet? Kan man gå kvar i sin gamla skola och fortsätta träffa sina gamla vänner? Hela situationen väcker många tankar och känslor. Ibland kan det kännas jobbigt med allt nytt, men med tiden brukar det mesta reda ut sig.

En vanlig upplevelse är känslan av att ingen lyssnar på en. Många barn och unga tycker att de inte får vara med och påverka sina liv efter skilsmässan. Mitt i allt som vuxna måste bestämma kan det lätt hända att de inte på ett tillräckligt bra och tydligt sätt kommer ihåg att ta hänsyn till de ungas önskemål. Då är det bra att tydligt säga till och berätta vad man önskar.

Jag har träffat många barn och ungdomar som har föräldrar som är frånskilda. Alla har sin egen berättelse och historia. Och alla har hittat sitt eget sätt att gå vidare. Jag har märkt att många har mått jättebra av att få prata med någon vuxen om skilsmässan. Det kan vara någon på skolan, föräldrarna, någon släktning, en granne eller någon helt annan. Det viktigaste är att inte bli ensam om man har tankar och funderingar som gör en orolig, ledsen, rädd eller kanske till och med glad. Det lättar när man får berätta och dela med sig av sina tankar och känslor.

Pia Graniittiaho, sakkunnig inom barn- och familjearbete
Barnavårdsföreningen i Finland r.f.

Chatta med Pia ikväll och imorgon (4.10) kl 19-22 på Sluta Panta. Du hittar chatten HÄR.

Läs också