Hoppa till huvudinnehåll

Strömming räcker inte som lockbete för att fiska publik till marknaden

Krister Hellström och Baba Salakari är varmt klädda i ylletröjor och mössor på strömmingsmarknaden.
Krister Hellström och Baba Salakari har slagit ihop sina krafter, Hellström säljer fisk, Salakari hemslöjd. Krister Hellström och Baba Salakari är varmt klädda i ylletröjor och mössor på strömmingsmarknaden. Bild: Yle/ Karin Filén strömmingsmarknad

Strömmingsmarknaden med sina anor från 1700-talet håller på att förändras. Ansvaret för att arrangera Helsingfors Strömmingsmarknad övergick 2015 från Helsingfors Hamn till Helsingfors Partitorg, som vill att marknaden förutom att handla om att sälja skärgårdsprodukter också ska vara en fest för hela staden med gratis program under veckan.

- Vi vill göra det till alla helsingforsares egen fest. För vi tycker att det är festligt! Man får njuta av skärgårdsstämning mitt i stan i en hel fantastisk vecka.

Helsingfors matkulturstrateg Milla Visuri i Le Marche i Sandvikens saluhalla 11 januari 2016.
Projektchef för Helsingfors matkulturstrategi Milla Visuri tycker att Strömmingsmarknaden är ett koncept värt att utveckla. Helsingfors matkulturstrateg Milla Visuri i Le Marche i Sandvikens saluhalla 11 januari 2016. Bild: Yle/Helena von Alfthan milla visuri

Projektchef för Helsingfors matkulturstrategi Milla Visuri tycker att Strömmingsmarknaden är ett viktigt och unikt evenemang. Hon konstaterar ändå att mängden fiskare på strömmingsmarknaden minskar för varje år.

- Vi vill locka flera besökare hit, särskilt barnfamiljer och andra som kanske kan komma flera gånger under veckan. Därför ordnar vi olika program under veckan.

Till exempel kan man pröva på att fiska från kajen, lära sig mera om hur man kan skydda Östersjön och ta sig en simtur i utomhusbadet Allas.

Havis Amanda-statyn i silhuett mot solen, vatten sprutar och glittrar från sten-sjölejonens munnar. I bakgrunden Salutorget.
Tidigt på morgonen ställer fiskarna i ordning sina bord medan Havis Amanda sysslar med sitt. Havis Amanda-statyn i silhuett mot solen, vatten sprutar och glittrar från sten-sjölejonens munnar. I bakgrunden Salutorget. Bild: Yle/ Karin Filén Havis Amanda,Helsingfors,morgon

Ansvaret för att arrangera Helsingfors Strömmingsmarknad övergick 2015 från Helsingfors Hamn till Helsingfors Partitorg.

Visuri tror inte att strömmingen hamnar i skymundan.

- Nej det tror jag inte! Produkterna och fiskarna är det här evenemangets själ och hjärta. Det finns så mycket spännande här att smaka på att jag inte tror att folk någonsin tröttnar.

Chili-dragonströmming en vinnare

Tanja Åkerfelt brukade följa med sin pappa till Strömmingsmarknaden när hon var en liten flicka, och nu är det hon själv som står nere i båten och säljer.

Hon håller med matkulturstrategen om att Strömmingsmarknaden håller på att förändras.

- Det är allt mer annat än fisk som går åt. Fast vi koncentrerar oss nog ändå på strömming. Och skärgårdslimpa.

Tanja åkerfelt har svarta friluftskläder och ljusblåa fingerlösa fingervantar, "torgvantar".
Tanja Åkerfelt Tanja åkerfelt har svarta friluftskläder och ljusblåa fingerlösa fingervantar, "torgvantar". Bild: Yle/ Karin Filén strömmingsmarknaden

Åkerfelts chili-dragonströmming är en av vinnarna i årets smaktest.

- Vi brukar ha en ny smak varje år. Det tycker besökarna om, säger hon, och berättar att just chili-dragonströmmingen är hennes personliga favorit bland alla hennes egna recept.

Fisk och ylle

- Jag sålde nog mera fisk tidigare, trots att det då var större konkurrens, säger också Krister Hellström.

Han står och säljer inlagda fiskar av alla de slag. Många besökare stannar upp vid båten, delvis säkert på grund av hans produkter men delvis på grund av de vackra ylleplaggen som hänger här och där.

Stickade mössor upphängda.
Stickade mössor Stickade mössor upphängda. Bild: Yle/ Karin Filén stickat

- Vi har slagit ihop oss. Han säljer fisk och jag säljer hemslöjd, berättar Baba Salakari.

Under de trettio år hon har besökt Strömmingsmarknaden kan hon bara bekräfta det som de andra har sagt: Det är numera färre besökare och färre fiskare.

- Men tiderna förändras och det gör också Strömmingsmarknaden. Det är bara naturligt, säger hon.

Kunder tittar på varor under Strömmingsmarknaden.
Stort urval av produkter. Kunder tittar på varor under Strömmingsmarknaden. Bild: Yle/ Karin Filén helsingfors

Strömmingsmarknaden pågår den 2-8 oktober 2016 från söndag till fredag kl. 7‒19 och på lördagen kl. 7‒15.

Läs också