Hoppa till huvudinnehåll

5 frågor till Johanna Törn-Mangs, Yles nya korrespondent i USA

Johanna Törn-Mangs i Brooklyn i New York.
Johanna Törn-Mangs är stationerad i New York. Johanna Törn-Mangs i Brooklyn i New York. Bild: Yle/Christian Vuojärvi usa-korrespondent

Journalisten Johanna Törn-Mangs är Yles nya korrespondent i USA. Hon har lång erfarenhet från Hbl och KSF Media, där hon bland annat har jobbat som korrespondent i Stockholm, ekonomireporter och nyhetschef. Hon har också arbetat som programchef för Yles svenskspråkiga webbutgivning.

Yle nyheter ställde fem frågor till Johanna Törn-Mangs om uppdraget som korrespondent för webb, radio och tv:

1. Vilka känslor och tankar väcker det att bli Yles korrespondent i USA?

- Vi är mitt i en oerhört intressant presidentvalskampanj som har varit full av överraskningar. Det är spännande och jätteroligt att få hoppa ombord mitt i farten och börja jobba som korrespondent.

2. Hur påverkas ditt arbete av att du redan har bott i USA två år och har upplevt landet under den tiden?

- Ju längre man bor USA, desto mera ödmjuk blir man inför sin egen kunskap om det här stora och mångfasetterade landet. Man ska vara försiktig med att generalisera då det gäller USA. Här kan man möta folk av alla sorter, socialister och kapitalister, feminister och chauvinister, fredsivrare och vapenälskare. När man reser från mina hemtrakter här på östkusten till västkusten eller södern är det som att resa till ett annat land.

3. Finns det saker och frågeställningar i det amerikanska samhället som du redan på förhand vet att du vill rapportera om – vilka i så fall?

- Listan över det jag vill rapportera om är lång! Men just nu är det det kommande presidentvalet som har högsta prioritet. Den vanligaste frågan jag får av mina finländska vänner är hur det kan komma sig att Donald Trump lyckats komma så långt i valet. Det är en fråga som många experter har fått svara på, men jag tror att man kan få en mera nyanserad bild av hans popularitet genom att intervjua många olika människor.

Presidentkandidaterna Trump och Clinton efter den första tv-debatten 26.9.2016
Donald Trump och Hillary Clinton Presidentkandidaterna Trump och Clinton efter den första tv-debatten 26.9.2016 Bild: EPA/JUSTIN LANE Hillary Clinton,Donald Trump, Presidentvalet i USA 2016

- Varför väljer till exempel en dubbelarbetande låginkomsttagare att rösta på mångmiljardären och fastighetsmagnaten Trump?

- Över huvud taget hoppas jag hinna gå och prata med människorna bakom rubrikerna. Det mest citerade utspelet under presidentvalskampanjen hittills var när Donald Trump sade att han skulle bygga en mur vid Mexikos gräns. Men vad tycker egentligen de som bor vid gränsen om det förslaget?

4. I dagens uppkopplade värld har var och en tillgång till en uppsjö av amerikanska nyheter, webbsidor, statusuppdateringar och video. Vilken är korrespondentens roll i så fall?

- Behovet av kvalitetsjournalistik har inte minskat, tvärtom. Det som framför allt behövs i ett samhälle där vi översköljs av information är journalistik som sätter saker i ett sammanhang och som lyfter fram de människor som berörs, alltså svarar på frågor som “Varför?” och “Vad innebär det för vanliga människor?”.

- Yles korrespondent finns på plats för att kunna lyfta fram de frågor och intervjua de människor som är intressanta och relevanta för den egna publiken i Finland, och för att spegla dem mot sammanhanget både i USA och i Finland.

5. Hur viktigt är det för en korrespondent att träffa och rapportera om vanliga och ovanliga amerikaner, människor av kött och blod?

- För mig är det viktigt att publiken via mina reportage får träffa också vanligt folk, som får berätta om det som bekymrar dem i vardagen och förklara varför de resonerar på ett visst sätt. När man med jämna mellanrum går ut och talar med människor får man också en känsla för vad som är viktigt för dem, vilket ger uppslag också för framtida reportage. Jag vill vara en korrespondent som har örat mot marken.

- Samtidigt är det en balansgång. USA:s president leder världens mäktigaste demokrati, så en presidentvalsdebatt mellan Trump och Clinton har betydelse också i Finland. Därför ska korrespondenten rapportera också om det.

Johanna Törn-Mangs sköter uppdraget fram till slutet av augusti nästa år. I dag har hon skrivit en artikel inför vicepresidentdebatten.

Johanna Törn-Mangs

  • 16 års erfarenhet från Hbl och KSF Media, där hon bland annat jobbat som korrespondent i Stockholm, ekonomireporter, nyhetschef och KSF Medias chef för digitala medier.
  • Anställdes av Yle 2012 där hon arbetade som programchef för Yles svenskspråkiga webbutgivning.
  • Flyttade med familjen till USA 2014.
  • Har arbetat deltid med olika webbprojekt för Svenska.yle.fi från USA.
  • Arbetar från hösten som Yles korrespondent för webb, radio och tv