Hoppa till huvudinnehåll

Före detta sjukhusanställd i Vasa åtalas igen

En skugga mot en vägg
Arkivbild. En skugga mot en vägg Bild: Yle/Arja Lento skugga

För sex år sedan dömdes en före detta anställd på Vasa centralsjukhus till fyra års fängelse för bland annat grovt bedrägeri. Nu är hans fall uppe i Österbottens tingsrätt igen. Den här gången handlar det om att han överfört tillgångar till en annan person.

Den här gången står den före detta anställda åtalad för grov oredlighet som gäldenär. En privatperson och hens advokat står åtalade för medhjälp till grov oredlighet som gäldenär. Alternativt åtal är grovt bedrägeri.

Målsägande är Vasa sjukvårdsdistrikt, American express, Nets, Rättsregistercentralen och Skatteverket.

Det är fråga om en rättslig härva där tingsrätten 2009 de facto godkänt att den huvudåtalade överförde tillgångar till en privatperson. Senare hävde Vasa hovrätt tingsrättens beslut, när det blev klart att överföringen aldrig borde ha skett.

Rättegången inleddes på tisdagen. Åklagaren yrkar på att den misstänkta advokaten döms till näringsförbud i tre år.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten