Hoppa till huvudinnehåll

Förening vill fortsätta flyga i Malm - Helsingfors stad letar efter hyresgäster

kari grandis plan i malms flyghangar
kari grandis plan i malms flyghangar Bild: Yle/Laura Klingberg malms flygplats

Malms flygplats behöver tillfälliga hyresgäster. En förening vill hyra Malms flygplats under de två år det tar mellan att Finavia lämnar området och bostadsbyggandet inleds.

Helsingfors stad letar efter hyresgäster som vill använda Malms flygplats från början av år 2017 till år 2019. Sedan vill staden börja bygga bostäder på området.

Föreningen Malms flygfältsförening har lämnat in ett förslag om att Malm fortsättningsvis ska användas som flygfält efter det att Finavia lämnat området.

- Vi har tänkt att flygverksamheten skulle fortsätta så nära det nuvarande som möjligt. Men dessutom ska staden och andra organisationer kunna ordna evenemang på området, säger Niko Lamberg som är ordförande för Malms flygfältsförening.

Malms flygplats har en yta på ungefär 130 hektar. Området kan hyras ut som en helhet eller i delar. Malms flygfältsförening vill hyra de 40 hektar som behövs för att utöva flygverksamhet.

Staden tar över vid årsskiftet

Niko Lamberg berättar att huvudparten av de föreningar och företag som i dag verkar på Malms flygplats är med i Malms flygfältsförening.

Vid årsskiftet övergår Malms flygplats till Helsingfors stad, och Finavia lägger ner sin verksamhet där.

Helsingfors stad har letat efter samarbetspartner och hyresgäster, som är intresserade av att använda Malms flygplats fram tills bostäder börjar byggas på området omkring 2020. Staden har fått in ett tiotal ansökningar.

Läs mera:

Malms flygplats har brett stöd i riksdagsutskott - planerna på bostäder framskrider ändå

Malms flygplats har många vänner i kommunikationsutskottet, som sannolikt kommer att behandla medborgarinitiativet om att bevara flygplatsen.