Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors och Vanda betalade för Apotti - kan resten av Nyland åka snålskjuts?

Vårdcentral i Myrbacka i Vanda
Hälsovårdcentralen i Vanda, en av de kommuner som satsat på patientdatasystemet Apotti. Vårdcentral i Myrbacka i Vanda Bild: Yle/Helena von Alfthan hälsostationer,vårdcentral,hälsocentraler,myrbacka social- och hälsostation

Esbo stad ska inte ta i bruk patientdatasystemet Apotti, men den kommande vårdreformen kan leda till en ändring i det skriver tidningen Kauppalehti.

Om två år ska patientdatasystemet Apotti tas i bruk, först i Vanda och sedan i Helsingfors, Grankulla, och Kyrkslätt, samt inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Om man går till exempel till Hangö hälsovårdscentral så kan sjuksköterskan hitta i systemet information om just den här patienten, så man har den informationen direkt.― Maija Anttila (SDP) Helsingfors social- och hälsovårdsnämnd

Kauppalehti skriver att den kommande vårdreformen kan öppna vägen för patientdatasystemet Apotti att användas också utanför de kommuner som betalat för systemet. Social- och hälsovårdsministeriet utreder möjligheten att utvidga användningen av Apotti.

Maija Anttila, som är ordförande i Helsingfors social- och hälsovårdsnämnd ser fördelar med att Apotti skulle införas i hela Nyland. Då kunde en Helsingforsare som blir sjuka på semestern i Hangö få bra vård där.

- Om man går till exempel till Hangö hälsovårdscentral så kan sjuksköterskan hitta i systemet information om just den här patienten, så man har den informationen direkt, säger Maija Anttila (SDP).

"Orättvist" om inte landskapet betalar för Apotti

I Kauppalehti säger Apottis Vd Hannu Välimäki att vårdreformen kommer att leda till att landskapet Nyland blir Apottis ägare. I den lag som är på utlåtanderunda skulle Apotti flyttas över till Nylands landskaps ägo utan någon särskild ersättning.

De kommuner som nu är utanför Apotti och inte har betalat grundkostnader borde betala någonting. I så fall är det landskapet som ska betala till de kommuner som har grundat företaget Apotti och redan betalat grundkostnaderna.― Maija Anttila (SDP)

Vanda stadsdirektär Kari Nenonen säger till Kauppalehti att Vanda inte kan tänka sig att ge över Apotti till landskapet utan någon ersättning.

- Jag håller med Kari Nenonen om att de kommuner som nu är utanför Apotti och inte har betalat grundkostnader borde betala någonting. I så fall är det landskapet som ska betala till de kommuner som har grundat företaget Apotti och redan betalat grundkostnaderna. Jag är enig med Kari Nenonen om att det är lite orättvist om de inte betalar oss någonting, säger Maija Anttila från Helsingfors social- och hälsovårdsnämnd.

Datasystemet Apotti ska ersätta omkring 50 olika datasystem som nu används inom social- och hälsovården i huvudstadsregionen. Patientdatasystemet administreras av bolaget Apotti vars huvudägare är Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt, Helsingfors stad och Vanda stad.