Hoppa till huvudinnehåll

IFK:s märkliga sits - toppar bötesligan och Fair Play-ligan

Helsingfors IFK toppar Fair Play-statistiken.
Helsingfors IFK toppar Fair Play-statistiken. Helsingfors IFK toppar Fair Play-statistiken. Bild: All Over Press HIFK Fotboll

Fotbollslaget Helsingfors IFK har varit en hel del i rubrikerna i negativ bemärkelse, men nu kan lagets exemplariska beteende på och vid sidan av planen bli en vinstaffär för ligaklubben.

IFK toppade ligans Fair Play-ranking i början av september före VPS och IFK Mariehamn. Vinnaren i Fair Play-ligan tilldelas 65 procent av den totala summan böter som lagen i ligan drog på sig under säsongen innan, i det aktuella fallet år 2015. För vinnaren betyder det 19 695 euro.

Det ironiska i sammanhanget är att IFK i år betalat mest böter av alla klubbar i ligan. Av den totala summan på 32 900 euro för år 2016 har IFK betalat 9 600 euro. Totalt har elva klubbar av tolv bötfällts under säsongen.

Förra säsongen var IFK bötestvåa med 8 900 euro bakom HJK på 9 000 euro.

Bollförbundets tävlingschef Peter Lundström ser inget konstigt i att det lag som fått betala mest böter samtidigt är det lag om toppar statistiken när det kommer till Fair Play.

- Jag tycker inte det är något konstigt med det. Olika saker belönas och straffas på olika sätt och Fair Play-rankingen består av flera delar. Även om en hel del negativa företeelser kommit till ytan under derbyn vet vi att spelarna uppträtt respektfullt mot varandra och domarna. Agerandet på avbytarbänken har varit bra och laget har dragit på sig lite vardningar. Det är positiva saker som det är bra att den här typens tävling lyfter fram, säger Lundström till Yle.

Kriterierna för Fair Play-tävlingen har inför 2016 formats om i nationell tappning efter att Uefa övergav sin Fair Play-ranking.

Prispengarna i slutet av säsongen delas ut till de tre bästa lagen i rankingen. Vinnaren får 65 procent av böteskassan, tvåan 25 procent och trean tio procent.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport