Hoppa till huvudinnehåll

Lamt intresse för vicepresidentdebatten i USA - “som att titta på färg som torkar”

Vicepresidentdebatten hålls i Virginia. Scenen finns redan på plats.
Scenen står klar för vicepresidentkandidaterna Mike Pence och Tim Kaine. Debatten hålls på Longwooduniversitetet i småstaden Farmville i delstaten Virginia i USA. Vicepresidentdebatten hålls i Virginia. Scenen finns redan på plats. Bild: EPA/JIM LO SCALZO Tim Kaine,Mike Pence,Presidentval i USA,vicepresident

I USA är förväntningarna inför debatten mellan vicepresidentkandidaterna i det amerikanska presidentvalet lågt ställda. När den tråkiga senatorn möter den traditionella guvernören i natt befarar många en färglös debatt.

Historiskt har sammandrabbningen mellan vicepresidentkandidaterna inför amerikanska presidentval oftast varit en rätt odramatisk tillställning som inte påverkat presidentvalet i en eller annan riktning.

Tendensen väntas bli särskilt tydlig i år.

Med huvudkandidater som republikanska presidentkandidaten Donald Trump, som kommer med nya fräna utspel så gott som varje dag, och demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton, som är en normbrytande kandidat bland annat på grund av sitt kön, har vicepresidentkandidaternas roll under valkampanjen framför allt varit att utstråla stabilitet och trygghet.

Virginias senator, demokraten Tim Kaine, och Indianas guvernör, republikanen Mike Pence, väntas därför bjuda på något som New York Times beskriver som “den minst emotsedda vicepresidentdebatten på 40 år”.

På Twitter förutspår flera väljare att debatten blir ungefär lika upphetsande “som att titta på färg som torkar”.

Informell makt

Trots det är inte debatten mellan Tim Kaine och Mike Pence på Longwooduniversitetet i Virginia betydelselös.

Vicepresidenten saknar formell makt men är den person som tar över om något händer presidenten. En roll som inte är oviktig med tanke på kandidaternas ålder. Om Donald Trump blir vald är han med sina 70 år den äldsta personen att tillträda som USA:s president. Hillary Clinton är bara ett år yngre än Trump.

Och bristen på formell makt betyder inte nödvändigtvis att vicepresidenten saknar möjligheter att påverka.

Vicepresidenten Joe Biden har under president Barack Obamas år vid makten varit en förtrogen som alltid funnits på plats när viktiga beslut fattats. Biden och Obama har träffats och pratat varje dag, enligt Hillary Clinton, som i en intervju för People Magazine nyligen signalerade att hon ifall hon blir vald till president tänkt sig en liknande modell.

Utrikespolitik och militären

Tim Kaine håller tal i Philadelphia med Hillary Clinton i bakgrunden.
Demokraternas vicepresidentkandidat Tim Kaine deltog i Hillary Clintons kampanjevenemang i Philadelphia den 29 juli. Tim Kaine håller tal i Philadelphia med Hillary Clinton i bakgrunden. Bild: EPA/PETER FOLEY Tim Kaine,vicepresident,Presidentval i USA
Någon pajkastning lär det alltså inte blir mellan de slipade vicepresidentkandidaterna under debatten.

Hillary Clintons parhäst, Tim Kaine, har tidigare jobbat som bland annat borgmästare och guvernör, och representerar nu delstaten Virginia i senaten. Där har han bland annat fokuserat på frågor som berör utrikespolitik och militären.

Kaine är jurist till utbildningen, är gift och har tre barn. Han talar flytande spanska, efter att han under studietiden tillbringat nio månader i Honduras

Den munspelsspelande Kaine har med stolthet profilerat sig som en tråkig vicepresidentkandidat. I ett möte med journalister i somras skojade han själv om bristen på skandaler i det förflutna.

- Jag är tråkig … men tråkig är den snabbast växande befolkningsgruppen i det här landet.

Konservativ kristen

Mike Pence i talarstolen i Atlanta, Georgia.
Republikanernas vicepresidentkandidat Mike Pence i talarstolen under ett kampanjevenemang i Atlanta, Georgia, den 29 augusti. Mike Pence i talarstolen i Atlanta, Georgia. Bild: EPA/ERIK S. LESSER Mike Pence,Presidentval i USA,vicepresident
Donald Trumps parhäst, Mike Pence, är Indianas guvernör. Han har tidigare suttit i USA:s kongress. Pence är starkt religiös och konservativ, och har i flera sammanhang beskrivit sig som i första hand kristen, i andra hand konservativ, och i tredje hand en politiker.

Pence är gift och har tre barn. Också han är jurist, men han har tidigare jobbat också som radiopratare, bland annat för programmet “The Mike Pence Show”.

Som guvernör har han gjort sig känd för sitt motstånd mot aborter och för att ha infört en lag som ger företag möjlighet att av religiösa skäl vägra betjäna homosexuella kunder, som visserligen skrevs om efter massiv kritik från företagshåll.

Många traditionella republikaner gläds ändå över Pence, som anses stå för robusta konservativa åsikter.

Trots uppmärksamheten kring lagen profilerar sig Pence i likhet med Kaine medvetet som en tråkig typ som inte synts i rubrikerna. På republikanernas partikonvent i somras inledde han sin presentation av sig själv med orden:

- För er som inte känner mig, och det är majoriteten av er …

Vicepresidentdebatten hålls natten till onsdag klockan 04.00-05.30 finsk tid vid Longwood University, Farmville, Virginia