Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga katter i katthuset i Tolkis

matilda ekholm i katthuset i tolkis, borgå hösten 2016
Katthuset i Tolkis har hittills tagit hand om 211 katter i år. Behovet av kattmat är stort. matilda ekholm i katthuset i tolkis, borgå hösten 2016 Bild: Yle/Stefan Härus matilda ekholm,Borgå,Tolkis

I fjorton butiker i Borgå, Sibbo och Askola har kunder under några dagar kunnat donera kattmat till katthuset i Tolkis i Borgå. Huset har just nu rekordmånga hemlösa kattungar.

År 2015 omhändertog katthuset i Tolkis 137 katter. Redan nu, då tre månader av år 2016 återstår, är siffran redan uppe i 211.

- Vi har ingen aning om vad det kan bero på. En orsak kunde vara att vi har fått in så många kattungar. De höjer ju snabbt på siffran, eftersom hela kullen oftast kommer in. Dessutom har vi varit aktivt ute för att göra oss kända, säger Matilda Ekholm, viceordförande i Borgånejdens djurskyddsförening, som driver katthuset.

kattmat och matilda ekholm i katthuset i tolkis, borgå hösten 2016
Ett berg av kattmat. kattmat och matilda ekholm i katthuset i tolkis, borgå hösten 2016 Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland,Borgå,Tolkis,matilda ekholm,Kattmat
matilda ekholm i katthuset i tolkis, borgå hösten 2016
Matilda Ekholm. matilda ekholm i katthuset i tolkis, borgå hösten 2016 Bild: Yle/Stefan Härus matilda ekholm,Borgå,Tolkis

Inte bara kattmat

Kampanjen med att under några dagar samla in kattmat i butikerna kommer alltså lägligt.

Det hela går till så, att kunden betalar för kattmat i butikens kassa och lämnar sedan kattmaten vid insamlingspunkten vid ingången. Det var i söndags som kampanjen körde igång.

- Vi behöver verkligen hjälp just nu. Förutom kattmat tar vi gärna emot också hygienartiklar som tvättmedel och hushållspapper med mera. Det är ett stort hus och det behöver alltid städas i något hörn, eftersom det är viktigt att hygienen är på topp i ett hus med den här typen av verksamhet, säger Ekholm.

Kattmatskampanjen är bara ett sätt för katthuset i Tolkis att hålla kostnaderna för verksamheten under kontroll.

Katthuset bedriver också ett lopptorg i Borgå. Där tar man gärna emot prylar av olika slag. Det som kommer in den vägen är också en viktig hjälp i verksamheten.

kattmat i katthuset i tolkis, borgå hösten 2016
Kattmaten kommer att räcka max ett år. kattmat i katthuset i tolkis, borgå hösten 2016 Bild: Yle/Stefan Härus katthuset i tolkis,Borgå,Kattmat
katthuset i tolkis, borgå hösten 2016
Katthuset i Tolkis. katthuset i tolkis, borgå hösten 2016 Bild: Yle/Stefan Härus katthuset i tolkis,Borgå,Tolkis

Mat för knappt ett år

I det stora rummet i husets nedre våning tronar kattmatssäckarna och -lådorna upp sig. Det är torrfoder, kattmatskonserver, kattsand, kattleksaker, hushållsrullar och tvättmedel. Är det inte risk för att bäst före-datumet överskrids innan bottnen är nådd?

- Inte en chans. Jag skulle tippa att det här kattmatsberget är slut inom ett år. Kattungar äter massor och hela tiden, säger Ekholm.

Kampanjen med insamlingen av kattmat är slut på tisdag, men det går att hjälpa till också efter kampanjens slut.

- Man kan hämta kattmat också direkt till katthuset i Tolkis och helst ser vi att man gör det då när vi har öppet för allmänheten, det vill säga mellan klockan 18 och 19 varje dag. Då jobbar det frivilliga medhjälpare här och man kan passa på att se sig omkring, säger Ekholm.

kattmatsinsamling i citymarket i borgå oktober 2016
Kampanjen har pågått i fem dagar. kattmatsinsamling i citymarket i borgå oktober 2016 Bild: Yle/Stefan Härus kattmatsinsamling,Tolkis,Borgå
kattmatsinsamling i citymarket i borgå oktober 2016
Kattmaten man köper kan lämnas vid ingången i butikerna. kattmatsinsamling i citymarket i borgå oktober 2016 Bild: Yle/Stefan Härus kattmatsinsamling,Borgå,Kattmat

Läs också