Hoppa till huvudinnehåll

Vilken film om andra världskriget har berört dig mest?

Zoran (David Todosovski) och hans mamma Lica (Lucija Serbedzija) går längs en gata samtidigt som en grupp tyska soldater passerar dem.
The Liberation of Skopje är det senaste tillskottet till en alltid lika populär genre. Zoran (David Todosovski) och hans mamma Lica (Lucija Serbedzija) går längs en gata samtidigt som en grupp tyska soldater passerar dem. Bild: COPYRIGHTS by Gjorgji Klincarov The Liberation of Skopje,lucija serbedzija

Det är mer en 70 år sedan andra världskriget tog slut, men på filmduken pågår det fortfarande. Den här veckan får vi en inblick i hur livet såg ut i Makedonien 1941. Vi sätter in The Liberation of Skopje på vår lista och frågar vilken film i den här genren som har berört Dig mest?

Andra världskriget kan berättas ur många olika synvinklar och på många olika sätt - ur de allierades synvinkel, nazisternas, motståndsrörelsens. För att inte tala om skildringarna av Förintelsen som nästan är en egen kategori.

Filmer som försökt vara historiskt så exakta och korrekta som möjligt eller filmer som helt skriver om historien.

Enligt Wikipedia finns det över 1300 filmer om andra världskriget och den listan växer hela tiden.

Kort sagt kunde man säga att varje land har sin story. Och att kriget kan användas som bakgrund till nästan vilken berättelse som helst.

Vilken film har berört dig mest?

1. The Liberation of Skopje (2016)

Tyska och bulgariska soldater har ockuperat staden Skopje och förändrat livet för alla. För 11-åriga Zoran (David Todosovski) betyder det att pappa anslutit sig till partisanerna och mamma Lica (Lucija Šerbedžija) försöker försörja familjen så gott det går samtidigt som hon får bråka med sin syster och svågern försöker hjälpa judarna att fly från stan. Zoran lämnas ensam med att försöka förstå vad som sker.

Filmen är regisserad av far och son Rade och Danilo Šerbedžija där Rade Šerbedžija även spelar en av de centrala rollerna. Filmen är Makedoniens Oscarskandidat i år.

Närbild på Zoran (David Todosovski) som ser allvarlig ut.
Närbild på Zoran (David Todosovski) som ser allvarlig ut. Bild: COPYRIGHTS by Gjorgji Klincarov The Liberation of Skopje,david todosovski

2. Saving Private Ryan (1998)

Steven Spielbergs mastodontfilm vann fem Oscars och korades snabbt till en modern klassiker - mycket tack vare sin exceptionellt laddade skildring av landstigningen i Normandie. Den 24 minuter långa scenen bygger på autentiska fotografier och eftersträvar en så hög grad av realism som möjligt.

Genom snabba klipp, ett ständigt skiftande av perspektiv och ett fantastiskt ljudarbete lyckas Spielberg skapa en känsla av att man som betraktare befinner sig mitt i infernot. Stundom fylls rummet av ett öronbedövande oväsende då skott avslossas, handgranater detonerar, människor skriker. Däremellan sjunker vi under vattenytan där ljudet blir dovt, avlägset.

Saving Private Ryan, Rädda menige Ryan soldater uppställda i en krigshärjad  stad.
Saving Private Ryan, Rädda menige Ryan soldater uppställda i en krigshärjad stad. Bild: Wikimedia commons. Saving Private Ryan,Rädda menige Ryan

3. Under sanden (2015)

Regissören Martin Zandvliet skildrar Danmark just efter att kriget tagit slut. Men på Jyllands västkust ligger en och en halv miljon minor (då tyskarna väntade att de allierade skulle landstiga där). Minorna måste röjas och det tvingas de unga tyska soldaterna göra.

Sergeant Rasmussen (Roland Möller) är den som skall lära soldaterna röja minor, han är först rasande arg men när han ser de unga gossarna rädsla och när han till sist ser hur de över honom går in för samma barbari som fienden haft vill Rasmussen inte längre vara med.

Under sanden är Danmarks Oscarskandidat i år.

Roland Möller i Under sanden.
Roland Möller i Under sanden. Bild: Nordisk Film / Henrik Petit Under sanden,Yle Fem,6270 3127 000

4. Son of Saul (2015)

Detta Oscarsbelönade drama följer fången Saul som tillsammans med några ödesbröder i ett sonderkommando har till uppgift att släpa ut kropparna ur gaskamrarna och tvätta golvet innan nästa grupp blir inföst.

László Nemess film är ett visuellt och ljudmässigt mästerverk där den sista skuggan av mänsklighet tydligt avtecknar sig mot en bakgrund av ondska och uppgivenhet. Géza Röhrig är suverän i huvudrollen.

Géza Röhrig spänner blicken i en medfånge i koncentrationslägerskildringen Son of Saul
Géza Röhrig spänner blicken i en medfånge i koncentrationslägerskildringen Son of Saul Bild: Future Film géza röhrig

5. Hiljaisuus - Tystnaden (2011)

Just när man trodde att finsk film hunnit skildra alla aspekter av kriget så kom Sakari Kirjavainens Hiljaisuus.

Vintern 1944 anländer vännerna Eino (Joonas Saartamo) och Antti (Lauri Tilkanen) till en uppsamlingsplats för stupade. Om kropparna i Son of Saul betraktas som köttstycken som kan staplas på hög så behandlas de här med ömhet och respekt. Problem uppstår ändå då liv och död börjar flyta ihop på ett sätt som inte är hälsosamt för de mest sönderstressade soldaterna.

Antti (Lauri Tilkanen) och Eino (Joonas Saartamo) sitter vid en stugvägg och röker.
Antti (Lauri Tilkanen) och Eino (Joonas Saartamo) sitter vid en stugvägg och röker. Bild: Walt Disney Company Nordic Tystnaden (film),Joonas Saartamo,Lauri Tilkanen

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje