Hoppa till huvudinnehåll

Backe om Islands segerrecept: ”Har accepterat taktiken”

Hasse Backe.
I ett ruggigt Reykjavik spelar Hasse Backes Finland sin andra VM-kvalmatch mot Island. Hasse Backe. Bild: EPA Hans Backe

Hasse Backe vet vad som krävs för att få till resultat med fotbollslandslaget. Han måste kopiera Lasse Lagerbäcks Islandsmodell: Få med spelarna på sitt tåg fullt ut. ”Det känns som vi är på rätt väg.”

Det uppstod en mindre storm i finländska fotbollskretsar nyligen. I en intervju med Hasse Backe gick tidningen Pohjalainen ut med nyheten att Backe inte kommer att sitta kvar om resultaten inte blir bättre.

Det tillbakavisade förbundskaptenen sedan i en intervju med Yle. Inför höstens andra VM-kvalmatch mot Island fick Backe fortsätta svara på frågor om den uppmärksammade intervjun.

– Jag förstår inte varför det här ens kom på tal efter en match. Jag skulle aldrig fundera på min framtid efter två matcher, säger han på presskonferensen enligt Helsingin Sanomat.

"Det är nyckeln"

I tidigare intervjuer har Backe refererat till Island och jämfört med den succékantade nationen. Nu möter Finland sin förebild. Backe är tydlig med vad Island har gjort fantastiskt bra de senaste åren.

– De är disciplinerade. Islands spelare har accepterat taktiken som de måste följa, säger han.

– Jag vet att Lasse Lagerbäck nötte det här i Island. Det är också nyckeln för oss. Förhoppningsvis tar processen inte för lång tid. Jag har redan sett tendenser och det känns som vi är på rätt väg.

"Måste in bakom deras backlinje"

Backes första nio månader som landslagstränare kan i korta ordalag sammanfattas med försvarsspel. Nu behövs också lite anfallsspel för att göra mål och vinna en match.

– Vi har tränat på anfallsspel och fasta situationer. Mot Island måste vi komma in bakom deras backlinje. Om vi spelar framför den, är de nöjda, säger Backe.

Torsdagens VM-kvalmatch Island–Finland har avspark klockan 21.45. Matchen sänds i TV2 och på Arenan med Christoffer Herberts som svensk referent.

Läs också