Hoppa till huvudinnehåll

Ettrig vicepresidentdebatt fokuserade på gamla synder

Mike Pence och Tim Kaine i vicepresidentdebatten.
Donald Trumps parhäst, Indianas guvernör Mike Pence (t.h.) mötte i natt Hillary Clintons parhäst, Virginiasenatorn Tim Kaine i en nittio minuter lång debatt på Longwooduniversitetet i Virginia. Mike Pence och Tim Kaine i vicepresidentdebatten. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Mike Pence,Tim Kaine

De kritiserade varandra, avbröt varandra och drog upp alla gamla synder som motståndarsidans huvudkandidat gjort sig skyldig till. Det hettade till ordentligt mellan de två vicepresidentkandidaterna, republikanernas Mike Pence och demokraternas Tim Kaine i vicepresidentdebatten i natt.

Donald Trumps parhäst, Mike Pence, och Hillary Clintons parhäst, Tim Kaine, angrep ettrigt både varandra och varandras huvudkandidater i den första och enda vicepresidentdebatten, som ägde rum på Longwooduniversitetet i Virginia i natt.

Speciellt i början var debatten tidvis helt obegriplig när de två kandidaterna ständigt avbröt varandra. I stället för att svara på de frågor som ställdes fokuserade de på att dra upp motståndarens svaga punkter.

De angrep varandra, men allra mest fokuserade de på huvudkandidaternas gamla synder.

Att debatten blev så aggressiv var en överraskning. Debatten hade i förväg befarats bli den lamaste i mannaminne.

Pence och Kaine har båda medvetet profilerat sig som stabila och trygga vicepresidentkandidater, just för att huvudkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton båda är kontroversiella och normbrytande kandidater. Men speciellt i början av debatten var de belevade vicepresidentfarbröderna som bortblåsta.

Pence undvek att gå in på Trumpdetaljer

Virginiasenatorn, demokraternas vicepresidentkandidat Tim Kaine tog bland annat upp misstankarna om att Trump inte betalat någon statlig inkomstskatt på åratal, det faktum att Trump inte velat offentliggöra sin skattedeklaration och Trumps nedlåtande kommentarer om kvinnor.

Kaine upprepade också Trumps kommentarer om mexikaner. Trump har kallat mexikaner för våldtäktsmän och kriminella.

– Senator, du tog fram den där mexikanska grejen igen, sade Pence.

– Kan du försvara det? kontrade Kaine.

– Jag kunde inte vara stoltare att stå tillsammans med Donald Trump, sade Pence.

En ordväxling som var typisk för debatten. Pence undvek in i det sista att gå in i detaljerade diskussioner om Trumps olika utspel. I stället bytte han samtalsämne - eller slog tillbaka.

Republikanen Mike Pence (till vänster) och demokraten Tim Kaine med debattledaren Elaine Quijano i mitten under debatten på Longwood University i Farmville, Virginia. 4.10.2016
Republikanen Mike Pence (till vänster) och demokraten Tim Kaine med debattledaren Elaine Quijano i mitten under debatten på Longwood University i Farmville Republikanen Mike Pence (till vänster) och demokraten Tim Kaine med debattledaren Elaine Quijano i mitten under debatten på Longwood University i Farmville, Virginia. 4.10.2016 Bild: EPA/JOE RAEDLE Mike Pence,Tim Kaine,presidentvalet i usa 2016,USA,vicepresidenter

Inget solsken ute i landet

Mike Pence tog bland annat upp misstankarna om korruption i samband med välgörenhetsstiftelsen Clinton Foundation och att Clinton kallat Trumps supportrar för en bedrövlig skara. Han betonade också flera gånger att Clinton är ute efter att höja skatterna och var över huvud taget kritiskt till det mesta som Clinton gjort under sin tid som utrikesminister.

Då det blev tal om ekonomin fick Pence in några skickliga stötar. När Kaine skröt över att landets ekonomi nu är i bättre skick än tidigare sade Pence:

– I ärlighetens namn, senator, du kan komma med siffror och solsken, men jag måste säga dig. Människor i Scranton ser något annat. Människor i Fort Wayne ser något annat. Människor kämpar.

Mot slutet lugnade sig debatten något och vicepresidentkandidaterna fick oftare tala till punkt. Då handlade debatten om ämnen som religion, abort, polisreform och våldsbekämpning.

Pence lugnare, Kaine avbröt oftare

Vem vann debatten? Det är en fråga som alltid ställs efter debatterna.

Det definitiva svaret får vi om några dagar då opinionsundersökningarna publiceras. Men man ska vara medveten om att det i USA inte alltid handlar om vad debattörerna sagt eller vem som dominerat, utan vems utstrålning publiken uppskattar mera.

Kandidaterna var väldigt jämna, båda mycket pålästa och snabba att attackera. Demokraternas Kaine framstod tidvis som överdrivet aggressiv, men lyckades få fram sina poänger.

Republikanernas vicepresidentkandidat Mike Pence
Republikanernas vicepresidentkandidat Mike Pence Republikanernas vicepresidentkandidat Mike Pence Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Mike Pence,USA,vicepresidenter

Republikanernas Pence hade tidvis svårt att finna de rätta orden när han skulle försvara Trump, men löste det genom att byta samtalsämne. Pence var sävligare och mera tydlig i sin kommunikation, något som går hem i stugorna.

I ljuset av allt detta är det inte omöjligt att Pence utropas som vinnare i debatten.

Marginell inverkan på slutresultatet

Historiskt har vicepresidentdebatten inte påverkat presidentsvalets utgång nämnvärt. Enligt en undersökning av opinionsinstitutet Gallup var medianeffekten av vicepresidentdebatterna på opinionssiffrorna åren 1992, 1996, 2000 och 2008 ungefär en procentenhet.

Det är lite förvånande med tanke på att den som faktiskt sedan blir vicepresident är den person som tar över om något händer presidenten.

Här gäller det då att komma ihåg att vi inte har några ungdomar till kandidater. Om Donald Trump blir vald till president är han med sina 70 år den äldsta personen att utses till USA:s president. Hillary Clinton är ett år yngre.

Karen Pence (längst till vänster), republikanernas vicepresidentkandidat Mike Pence, demokraternas Tim Kaine och hans fru Anne Holton efter att tv-debatten avslutats.
Karen Pence (längst till vänster), republikanernas vicepresidentkandidat Mike Pence, demokraternas Tim Kaine och hans fru Anne Holton efter att tv-debatten avslutats. Karen Pence (längst till vänster), republikanernas vicepresidentkandidat Mike Pence, demokraternas Tim Kaine och hans fru Anne Holton efter att tv-debatten avslutats. Bild: EPA/JIM LO SCALZO vicepresidenter,Presidentval i USA,USA,samtal,Mike Pence,Tim Kaine

Det amerikanska presidentvalet 2016