Hoppa till huvudinnehåll

Experter ger svar på åtta vanliga frågor om vargar

Många människor sitter bänkade i en sal.
Många människor ville veta mera och ställa frågor om vargen. Många människor sitter bänkade i en sal. Bild: Yle/Malin Valtonen vargmöte,Tenala,Finlands viltcentral,varg,Västnyland

Informationsmötet om vargar lockade man ur huse på tisdagskvällen i Tenala. Känslorna kring vargarna var delade och det kommer de vara fortsättningsvis. Situationen kommer ändå att lugna ner sig, säger en känd svensk vargforskare.

Över hundra personer hade bänkat sig i bygdegården i Tenala för att höra det senaste om vargstammen som rör sig i de västnyländska skogarna. Mötet ordnades av Finlands viltcentral och Egentliga Finlands naturskyddsdistrikt.

Vargens historia i sydvästra Finland

Vargen utrotades i sydvästra Finland med lov av myndigheterna i slutet av 1800-talet.

Det första nya vargreviret bildas år 2005 och följande revir år 2007. Båda bildas norr om Åbo.

År 2007 - 2016 bildas årligen en till tre revir var det produceras vargkullar.

År 2011 kom det första vargparet till Västnyland.

År 2015 bildas Västnylands första flock med fyra individer.

År 2016 växer flocken till 8-9 individer. Flocken rör sig i området kring Tenala, Pojo och Kiskoområdet i Salo.

Med anledning av flocken i Raseborg- och Saloområdet har det bildats en samarbetsgrupp som ska bedöma den lokala vargsituationen. Gruppen ska också skapa sätt som förbättrar samexistensen mellan vargar och människor i Raseborg och Salo.

Varg i Ähtäri djurpark
Varg i Ähtäri djurpark Bild: YLE/Antero Tenhunen varg

Vargen är fridlyst och får inte jagas utan undantagslov. Dispens kan ges på skadebaserad grund eller i stamvårdande syfte. I Västnyland sköts en varg i vintras med specialtillstånd.

Vargar dör också av andra orsaker såsom trafikolyckor och av sjukdomar.

Staten ersätter skador som orsakas av varg. Staten ersatte skador på till exempel renar för 477 500 euro år 2015.

Hundar dödas också av vargen, årligen ungefär 32 hundar i hela Finland under 2000-talet. Hälften av hundarna har dödats i skogen, den andra hälften på gården. Årligen dödas 15 jakthundar i skogen under jakt.


Som bäst finns det en större flock med vargar som rör sig på ett område i Tenala, Pojo och Kiskoområdet i Salo. Flocken består i dag av runt sex till sju vargar.

En video av en vargflock visas i en mediespelare på en dator.
På mötet visades ett videoklipp på vargflocken som huserar i norra Raseborg. En video av en vargflock visas i en mediespelare på en dator. Bild: Yle/Malin Valtonen vargmöte,Finlands viltcentral,varg,Raseborg,Windows Media Player,Videoklipp,Tenala,Västnyland

Orsaken till att man inte riktigt är säker på antalet är för att den vargvalp som blev överkörd i Tenala förra veckan troligen tillhörde den här flocken.

Dessutom har två vargar setts i Snappertuna och Ingåtrakten. Det är ännu oklart om vargarna är ett par eftersom vargar kan röra sig i en duo även om de inte förökar sig.

I Snappertuna har vargduon rivit får vid två till tre tillfällen de senaste månaderna. Under samma tid har en hund blivit attackerad av vargflocken i gränsområdet mot Salo.

Vanligt att vargar passerar gårdsplanen

I takt med att vargarna ökar så ökar även observationerna. Vargar har setts till på eller i närheten av gårdar och det i sig är inget otypiskt beteende, poängterade experterna på mötet.

Vargskräcken är väldigt stark i vår kultur, den finns nästan i våra gener.― Vargforskaren Olof Liberg

Vargar passerar gårdar när de är på väg från en plats till en annan. I Västnyland är det omöjligt för vargen att undvika bosättning eftersom det bor så mycket människor här på ett stort område.

Speciellt unga vargar kan av dumhet och oerfarenhet röra sig i byar och på gårdsplaner, säger den svenska vargforskaren Olof Liberg som höll ett föredrag i Tenala.

- De kan av en ren slump komma nära människor utan att bli rädda. De är inte farliga, de har bara inte lärt sig hur farlig människan är.

Den svenska vargforskaren Olof Liberg håller ett föredrag.
Den kända forskaren Olof Liberg höll ett föredrag och svarade på frågor om vargar. Den svenska vargforskaren Olof Liberg håller ett föredrag. Bild: Yle/Malin Valtonen vargforskare,Finlands viltcentral,Tenala,Västnyland

Dessutom kan vargar röra sig nära gårdar eftersom de känner vittring av produktionsdjur, såsom får och kor. Därför är det viktigt hur gårdar sköter hanteringen av bland annat kadaver.

Oron för varg kommer minska

Liberg är förvånad över den stora vargrädslan som finns på landsbygden. Om man sätter risken med varg i proportion med björn så är det björnen som är farligare, menar Liberg.

Vargen kommer att döda hundar och får men det är de problemen ni kommer att få.― Vargforskaren Olof Liberg

Han tror att rädslan för varg bottnar sig i en gammal konflikt som funnits i tusentals år.

- Vargen har alltid varit ett hot för fattiga bönder på landsbygden som bara hade enstaka djur. Det har lett till historier, sagor och myter som ökat på vargskräcken. Den är väldigt stark i vår kultur, den finns nästan i våra gener.

En presentation över vargreviren vintern 2015-16 i Sverige och Finland. En del av Olof Libergs presentation på Tenala bygdegård 4.10.2016.
En karta visar var vargreviren fanns i vintras i Sverige och Finland. I Sverige är vargarna koncentrerade till de centrala delarna av landet. En presentation över vargreviren vintern 2015-16 i Sverige och Finland. En del av Olof Libergs presentation på Tenala bygdegård 4.10.2016. Bild: Yle/Malin Valtonen olof liberg,varg,Sverige,Finland,Tenala,Västnyland

Den oro som finns och har funnits i Västnyland kommer att minska, säger Liberg baserat på sina erfarenheter från Sverige.

- Rent allmänt så är det störst oro i början när man nyligen fått in varg. Det brukar lugna ner sig men motsättningarna kommer att finnas kvar.

Liberg menar att den begränsade gruppen med allvarliga vargmoståndare kommer att finnas kvar. Men oron lägger sig när den breda allmänheten ser att det inte blir så stora risker med vargen.

- Vargen kommer att döda hundar och får men det är de problemen ni kommer att få. Det är mycket liten sannolikhet att ni kommer få problem med den mänskliga säkerheten.

En presentation av ersätta skador år 2015. På bilden syns en karta där skador orsakade av varg är utmärkta.
En hel del pengar går åt att ersätta skador som vargar orsakar. Skador på renar orsakade av varg kostade staten över 470 000 euro i fjol. En presentation av ersätta skador år 2015. På bilden syns en karta där skador orsakade av varg är utmärkta. Bild: Yle/Malin Valtonen PowerPoint,Finlands viltcentral,vargskador,varg,Västnyland

De frågor som dök upp under mötet i Tenala var bekanta för Liberg. Det är nämligen samma typ av frågor som dykt upp på liknande möten som han varit på i Sverige och Norge.

Tillräckligt med vargar nu?

I hela Finland finns nu drygt 200 vargar. Hur många vargar det ska finnas bestämmer EU. Finland har kommit upp till den nivån och vargforskaren Liberg tycker personligen att det finns tillräcklig med varg i Finland nu.

- Hur många vargar som ska finnas är en politisk fråga. Finland har nått över EU:s nivå nu. 25 kullar föds årligen, så nu behövs inte fler vargrevir.

Myndigheterna hoppas att alla som gör en vargobservation meddelar att de gjort det. Uppgifterna används till att forska och kartlägga vargarnas rörelse i bygden.


Man kan ringa den lokala rovdjurskontaktpersonen. Om man är rädd för sitt eget liv ska man ringa nödcentralen.

Största delen av observationerna görs från bilar, traktorer eller hus. Det är mera sällsynt att en människa till fots möter en varg.

Under ett vanligt möte med en varg stirrar djuret på dig i en till tre sekunder och flyr sedan. Om man stöter på en varg är det viktigt att föra ljud, hållas lugn och avlägsna sig lugnt från platsen.

Frågor och svar gällande vargen

Tryck på de frågor du önskar veta svaret på.

Vad ska man göra med barnen om det finns varg?

Svar från vargforskaren Olof Liberg:

Lämna aldrig barn ensamma i skogen, det finns också annat farligt där än varg.

Liberg är kluven gällande frågan hur man ska förhålla sig till barn på revirområde. Erfarenheter är att om människor attackeras av vargar så är det barn som tas men risken är minimal. Risken finns ändå, man kan inte säga att en varg inte skulle kunna attackera ett barn.

Att ha sin tonåring som cyklar till skolan är också en risk. Du tar många andra risker när det gäller barn och unga, konstaterar Liberg.


Kan man gå ut och gå med hunden i skogen?

Svar från vargforskaren Olof Liberg:

Inget problem så länge du håller hunden i koppel och nära dig själv. Om en varg kommer är det inte svårt att skrämma den. Hittills har det fungerat, enligt Liberg.

En vuxen människa löper ingen risk för varg. Vargen är mest fokuserad på hunden och den tror att den är en rivaliserande varg.


Var går gränsen, när är vargarna för nära?

Svar från Visa Eronen vid Finlands viltcentral:

Om man tydligt kan se att vargen betett sig konstigt eller aggressivt och farligt så kan polisen skjuta den. Det gäller från fall till fall.


Beter sig en varg annorlunda i en flock? Är det någon skillnad på att möta en varg eller en flock?

Svar av vargforskaren Olof Liberg:

I princip inte så stor skillnad. Du beter dig på samma sätt om du möter en eller fler vargar.

Visserligen har många attacker gjorts av fler än en varg tillika. Men finns inte så många erfarenheter att basera sig på. Risken är minimal men lite större när det gäller en grupp med vargar, enligt forskaren.

Om du känner dig hotad, ring 112.


Ser vargen människan som ett byte?

Svar av vargforskaren Olof Liberg:

Nej, vargen ser människan som ett hot. Jag skulle fundera mera vad jag ska göra om jag såg en björn i skogen än en varg.


Kan man provocera en varg så som en hund genom att stirra den i ögonen?

Svar från vargforskaren Olof Liberg:

Nej, det är inte samma sak. Man kan inte jämföra vargen och hunden. Ju större och ljudligare du är desto mera ser vargen dig som ett hot.


Mina barn och barnbarn är rädda för att gå i skogen. Varför ser man vargar här men inte i Lappland?

Svar från Jörgen Hermansson, Finlands viltcentral:

I Lappland finns det färre vargar och mänskor på ett större område. I Västnyland är vargarna vana med ljud från bilar och mänskor.

Hermansson vill inte förringa rädslan för vargar, den som är rädd är rädd. Men den har inte en rationell orsak att vara rädd, anser han.


Ska vi verkligen ha vargar här?

Svar från Jörgen Hermansson, Finlands viltcentral:

Enligt den politiken som EU för borde det finnas ett visst antal vargar.

Med myndighetsbeslut utrotades vargen i slutet på 1800-talet. Världen har förändrats sedan dess och synen på djur och natur är inte heller samma som då.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland