Hoppa till huvudinnehåll

"Han var det ultimata exemplet på en ensembleskådespelare"

Lasse Fagerström
Lasse Fagerström Bild: Åbo Svenska Teater lasse fagerström

Lasse Fagerström har gått bort. Skådespelaren som har jobbat på Åbo Svenska Teater i snart fyra decennier, avled på tisdagen i en plötslig sjukdomsattack på teatern. Han skulle ha fyllt 65 år i december.

”Han var så envis att man trodde han skulle bli 100”, säger regissören Dick Idman. ”Han älska turnerandet och var en fantastisk roudare, han hade med sig en helkropps arbetshalare och när han tog i såg det så oerhört proffsigt ut”, minns Anders Slotte. ”Han hade en sofistikerad scenenergi”, hälsar Mikko Roiha.

Det finns en hel del anekdoter kring Lasse Fagerström, men den som återkommer oftast är det där med att han var skådespelaren som ”alltid” har stått på Åbo Svenska Teaters scen, ett slags ”mister åst”. Han kom till teatern direkt från teaterutbildningen, hösten 1977, och skulle alltså nästa höst ha firat 40 år på åboscenen.

Också för mig har Lasse Fagerström hört till det där stamgänget som spelat teater för mig ända sedan mina allra första ÅST-besök.

Scen ur föreställningen Lyckan kommer sällan ensam.
Lasse Fagerström tillsammans med Ulla-Britt Boström i Lyckan kommer sällan ensam, 1997. Scen ur föreställningen Lyckan kommer sällan ensam. Bild: Matti Kivekäs Ulla-Britt Boström,teaterkonst,åbo svenska teater

När jag skannar mitt minne hittar jag två produktioner där han gjort ett intryck som har fastnat djupt: Lyckan kommer sällan ensam (1997), en Anders Larsson-text som Dick Idman regisserade och där Lasse Fagerström spelade en skurkaktig charmör. Det är länge sedan, men jag minns en hatt, och framför allt en stämning, och en skådespelare som var helt annorlunda än i sina standardroller och därför väldigt spännande.

Detsamma gäller för Mikko Roihas regi av Minna Canths Sylvi (2014). Den rollprestationen klassar jag själv som Lasses bästa. En tuff och svår roll som måste ha varit en enorm utmaning, men som han fyllde och gjorde något helt eget av.

När jag ringer upp regissörerna till just de produktionerna, visar det sig att Dick Idman hade en riktigt lång relation till Lasse. De utbildade sig nämligen samtidigt till skådespelare, 1973-77.

- Han var pojken från Karis som kom till Helsingfors, och inte alls från några teaterkretsar. Så han passa bra in i den där tidens tanke att kollektivet är det viktiga. Han var det ultimata exemplet på en ensembleskådespelare, och han var också en sådan som aldrig skulle ställa in en föreställning.

Det är för all del inte Lyckan kommer sällan ensam som Dick Idman vill lyfta fram, utan den allvarliga komedin Kom igen, Charlie (1989).

- Där spela han en underdog som tar hem spelet, och det var en roll som var som gjord för honom.

Regissören Mikko Roiha samarbetade med en äldre Lasse Fagerström.

När jag frågar om arbetet med rollen som Axel Wahl i Sylvi-pjäsen, konstaterar Mikko att också den rollen passade Lasse.

- Han förstod genast rollens princip. Kall och kultiverad utifrån sett, het inuti.

Lasse Fagerström i Mikko Roihas uppsättning av Minna Canths Sylvi.
Lasse Fagerström i Sylvi. Lasse Fagerström i Mikko Roihas uppsättning av Minna Canths Sylvi. Bild: Ilkka Saastamoinen lasse fagerström

Mikko konstaterar också att det för honom var väldigt lätt att arbeta med Lasse.

- Jag har inte träffat många finländska skådespelare som hade en scenenergi som Lasse, ett slags sofistikerad scenenergi, och den egenskapen gjorde honom till en riktigt europeisk skådespelare.

”Lasse levde för teatern”

I sitt pressmeddelande konstaterar Åbo Svenska Teater att ”Lasse levde för teatern, med teatern och på teatern.” Allting slutade med att han också dog på teatern.

Han spelade som bäst med i Kungens Tal, och repeterade för Peter Pan som kommer upp på ÅSTs repertoar senare i höst.

Kungens Tal kommer att fortsätta spelas som planerat, det blir en gammal åst-bekant Ove Grundström som tar över Lasses roll. I Peter Pan är det Jerry Wahlforss som tar över rollen som Lasse hade spelat.

I samband med föreställningarna ställs ett minnesbord fram på teatern, där finns också en minnesbok för dem som vill skriva en sista hälsning.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje