Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors skuldbörda ökar år 2017

Salutorget sett från havet en solig höstdag; Helsingfors domkyrka och det nya pariserhjulet i bild.
Salutorget sett från havet en solig höstdag; Helsingfors domkyrka och det nya pariserhjulet i bild. Bild: Yle/Eva Pursiainen Helsingfors,Salutorget (Helsingfors),pariserhjulet i helsingfors,pariserhjul,Helsingfors domkyrka

Helsingfors kommunalskatt stiger inte, men stadens skuldbörda ökar de närmaste åren med nästan 236 miljoner euro. Stadsdirektör Jussi Pajunen har presenterat stadens budget för år 2017.

Att stadens lånebörda växer beror främst på investeringarna inom Helsingfors stads trafik. Lånet är på 2676 euro per helsingforsare.

- Den måttliga ökningen i omkostnaderna liksom också investeringsramen förbättrar gradvis stadens finansiella balans, men i synnerhet investeringar i kollektivtrafiken måste alltjämt finansieras med ytterligare lån, konstaterar stadsdirektör Jussi Pajunen i ett pressmeddelande.

Det blir inga förändringar i kommunalskatten, som också nästa år i Helsingfors ligger på 18,5 procent. För att dryga ut kassan kommer Helsingfors stad bland annat att sälja en del egendom och på det sättet få ihop 100 miljoner per år.

Stadens utgifter förväntas vara mindre år 2017 än år 2016. Bland annat påverkar konkurrenskraftsavtalet stadens personalutgifter. Folkpensionsanstalten ska dessutom ta över utbetalningen och finansieringen av det grundläggande utkomststödet.