Hoppa till huvudinnehåll

"Konkurrensen mellan vårdbolag måste vara jämlik"

Johannes Kananen, universitetslektor vid Helsingfors universitet
Johannes Kananen, universitetslektor vid Helsingfors universitet. Johannes Kananen, universitetslektor vid Helsingfors universitet Bild: Yle/Patrik Skön johannes kananen

Regionförvaltningens krav på servicenivån drev idéellt drivna Florahemmet i Nykarleby till att ändra vårdform från servicehem till serviceboende för äldre. Paradoxalt, säger universitetslektor i socialpolitik Johannes Kananen.

Ekonomin gick helt enkelt inte längre ihop då kraven blev för tuffa att uppfylla. Florahemmets personal krympte från 17 till 7.

- Det låter på sätt och vis lite paradoxalt att man hänvisar till offentliga kvalitetskrav men ändå kan man inte upprätthålla samma kvalitet som innan. Det låter som om man helt enkelt har velat ändra på servicekonceptet och rikta in sig på att locka boenden som behöver mindre intensiv vård. Det är trist för de anställda som måste gå och så hoppas man att den vård som behövs ändå finns tillgänglig, säger Johannes Kananen.

Stark yrkesetik tar smällar

Effektiverandet och rationaliserandet av vården är dagens melodi, säger Kananen, och det märks också i diskussion med de som vid Social- och kommunalhögskolan studerar till socialarbetare.

- De som söker sig till vårdbranschen ställs inför ett dilemma: de har ofta en stark yrkesetik, de vill hjälpa andra människor och få dem att må bra. Men i takt med att resurser dras in och det blir väldigt knappt så ställs de inför frågan om hur de kan göra ett bra jobb då det kanske inte finns nog med tid att utföra jobbet på ett sätt som de skulle vilja, säger Kananen.

Ur en administrativ synvinkel kan anställda med en väldigt stark arbetsmoral också bli utnyttjade när verksamheter effektiveras, säger Kananen.

- I synnerhet när det gäller vinstdrivande bolag som vill maximera vinsten så är det ofta villkoren för arbetaren som det dras in på. De här med stark yrkesetik ser inte alltid det som högsta prioritet att börja försvara sig själva och sina intressen då deras yrkesverksamhet går ut på att hjälpa andra.

Stora jättar riskerar sluka lokala aktörer

Florahemmet drivs idéellt av föreningen Dom Gamlas Hem och har alltså inga kommerciella intressen. Frågan som ställs är hur äldreboenden som Florahemmet ska klara sig i konkurrensen om bara några år då vårdreformen trätt i kraft och öppnat upp ännu mera för privata aktörer.

Kananen konstaterar att det finns en tendens att stora multinationella vårdbolag köper upp mindre aktörer – en trend som enligt Kananen inte nödvändigtvis är positiv.

- När vården öppnas upp för konkurrens så ser jag ett problem i hur jämlik och rejäl konkurrensen är. Stora multinationella bolag använder sig ofta av en ganska aggressiv skatteplanering vilket gör att de har mindre kostnader än lokala aktörer som rejält betalar sina skatter. Det här kommer vara en utmaning i framtiden.

Läs mera:

Florahemmet i Nykarleby blev seniorboende

Privata åldringshem, som ofta drivs av föreningar, har allt svårare att få ekonomin att gå ihop. Vårt exempel kommer från Florahemmet i Nykarleby. Antalet anställda har minskat från 17 till 7 och nu börjar man få fason på ekonomin.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes