Hoppa till huvudinnehåll

Lagtingsledamot vill ha åländsk gymnasieexamen

Ålands lyceum i Mariehamn
Slopa finländsk studentexamen och gör en egen åländsk, tycker åtta lagtingsledamöter. Foto: Ulf Weman Ålands lyceum i Mariehamn Åland,Gymnasium,Ålands lyceum,studentexamen

Det är dags för en egen åländsk gymnasieexamen, fri från de finländska studentexamensproven. Det tycker partiet Ålands framtids lagtingsledamot Axel Jonsson i en åtgärdsmotion i Ålands lagting.

Jonsson har sin partikamrat Brage Eklund, de tre lagtingsledamöterna från partiet Obunden samling och tre centerpartister med sig på motionen.

Bristande översättningar till svenska i studentexamensproven och bättre läromedel i Sverige är de två huvudskäl till att frigöra sig från den finländska studentexamen, enligt Axel Jonsson.

Ohållbart system

- Trots att vi har egen behörighet inom utbildningen så styrs vår utbildning väldigt mycket av de krav som ställs av studentexamensnämnden i Finland. Med tanke på det allt tuffare läget för svenskan i Finland så måste vi ställa oss frågan hur länge vi skall sitta fast i ett system som blir ohållbart, säger Jonsson.

Överens med Finland

Han menar att det måste gå att komma överens med Finland om att åländska högskolestuderande kan söka till utbildning i riket utan finländsk studentexamen, när det går bra att göra motsvarande överenskommelse med Sverige.

Åtgärdsmotionen uppmanar Ålands landskapsregering att utarbeta en åländsk gymnasieexamination.

Text: Ulf Weman, Ålands Radio och Tv

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes