Hoppa till huvudinnehåll

”Minst en poäng är målet”

Lukas Hradecky.
Lukas Hradecky. Bild: imago/Jan Huebner/ All Over Press Lukáš Hradecký

Finland slår ur underläge i VM-kvaldusten mot EM-kvartsfinalisten Island. I det finländska lägret vill man ta vara på det. ”Det passar oss att de är favoriter.”

Utskällda, utpekade, uträknade.

Hasse Backes finländska landslag kommer inte till Reykjavik med något vidare gott rykte runt sig. Efter fyra förluster och två kryss – ett av dem i VM-kvalpremiären mot Kosovo i september – under landslagsåret vet Finland fortfarande inte hur det känns att vinna en match med svensken som förbundskapten.

På torsdag väntar en ny, stenhård tillställning. Under svårspelade förhållanden väntar VM-kvalets andra drabbning mot Island, som gick till kvartsfinal i EM i somras.

Vill förlänga sviten

Finland får gå in som underdog. Kasper Hämäläinen gillar det.

– Det passar oss att de är favoriter. De kanske känner lite press och vi kan slå underifrån. Vi ska ställa till det för dem. Vårt mål är att fortsätta vår förlustfria svit, kryss är ett minimimål.

Hämäläinen syftar på Finlands saldo i tävlingsmatcher. Landslaget avslutade förra årets EM-kval med fyra raka utan förlust och inledde det här kvalet med 1–1 mot Kosovo.

Lukas Hradecky är inne på samma linje som Hämäläinen.

– Jag tycker att det är två rätt jämnstarka lag på pappret. Vi måste bara få ut max av alla våra spelare i landslaget. Vi har inte åkt hit för att förlora. Minst en poäng är målet, säger Frankfurtmålvakten.

Kasper Hämäläinen är redo.
Kasper Hämäläinen. Kasper Hämäläinen är redo. Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press Kasper Hämäläinen

"Inte råd att ställa ut skorna"

Under Backes ledning har fokus i första hand legat på försvarsspelet. Hämäläinen säger att det snackas mycket om hur det ska spelas framåt nu.

– Där har vi haft problem, men vi har skicklighet som ska räcka till. Vi måste slipa på hur vi ska röra oss och hur vi ska få in bollen i straffområdet. Förhoppningsvis lossnar det mot Island.

Hradecky anser att Finland kan vara kyligt och låta hemmalaget spela ut det första kortet på torsdag.

– I jämförelse med matchen mot Kosovo har vi betydligt bättre koll på motståndaren och svagheter som finns hos dem. I EM såg vi vad de är bra på – och de har inte råd att ställa ut skorna mot oss.

"Måste vara smarta"

Ett av Islands allra främsta vapen under succémästerskapet i Frankrike var fasta situationer och inläggsspel. De fysiskt starka islänningarna gjorde sex av åtta EM-mål den vägen.

– De är storväxta och går alltid in med full kraft. Vi har analyserat dem väl, men i slutändan hänger det på att individerna på planen tar ansvar och plockar bort sin egen spelare i de lägena, säger Hradecky.

– Vi måste samtidigt vara smarta. Vi får inte dra på oss frisparkar i onödan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport