Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Pence och Kaine möttes, kvinnliga asylansökande får oftare avslag

USA:s vicepresidentkandidater möttes till debatt.
Vicepresidentkandidaterna Pence och Kaine möttes för debatt. USA:s vicepresidentkandidater möttes till debatt. Bild: EPA/ JIM LO SCALZO vicepresidenter,Presidentval i USA,Mike Pence,Tim Kaine

Läget inrikes:

Kvinnor får oftare avslag på sin asylansökan än män. Det visar en kartläggning av Nordiska ministerrådet. Det gäller i alla nordiska länder. I Finland fick 60 procent av männen uppehållstillstånd ifjol, men bara 55 procent av kvinnorna.

Folkpensionsanstalten får en ny generaldirektör. Det är Elli Aaltonen som tidigare lett regionförvaltningsverket i Östra Finland. FPA:s nuvarande generaldirektör Liisa Hyssälä går i pension vid årsskiftet.

Turismen i skärgården växer långsamt, men att locka fler utländska turister under sensommaren och hösten är lättare sagt än gjort.

Och läget utrikes:

Vicepresidentkandidaterna i det amerikanska presidentvalet har mötts i en ettrig tv-debatt. Republikanernas Mike Pence och demokraternas Tim Kaine koncentrerade sig på att försöka svartmåla motståndarens presidentkandidat.

Bara under måndagen och tisdagen har den italienska kustbevakningen räddat över 10 000 flyktingar på Medelhavet. Ett trettiotal flyktingar har hittats döda - de flesta av dem hade kvävts till döds i en fullastad farkost. I år Italien fått ta emot 130 000 migranter som kommit över Medelhavet.

Högt uppsatta representanter för USA, Storbritannien, Frankrike, Italien och Tyskland ska mötas i Berlin i dag för att diskutera kriget i Syrien.

Orkanen Matthew stoppar hundratals flyg i USA. Orkanen slog tidigare hårt till mot Haiti.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes