Hoppa till huvudinnehåll

Nordister i Åbo, finns dom?

Klaus Kurki studerar nordiska språk vid Åbo Universitet
Klaus Kurki studerar nordiska språk vid Åbo Universitet Klaus Kurki studerar nordiska språk vid Åbo Universitet Bild: Nilla Hansson klaus kurki

Piia Aidantausta och Klaus Kurki studerar båda nordiska språk vid Åbo universitet.

Att tala svenska och dessutom något nordiskt språk hör inte till vanligheterna bland unga människor i Åbo idag. Att som finskspråkig lära sig något annat nordiskt språk är inte det lättaste. Så pass olika är språken. Ändå finns det folk som lär sig och är inriktade på nordiska sammanhang.

Piia Aidantausta är från Kilpisjärvi där man just inte hör någon tala svenska, men däremot norska, eftersom gränsen till Norge är nära. I Kankaanpää som Klaus Kurki kommer ifrån hör man inte annat än finska.

Klaus Kurki lärde sig svenska genom att göra militärtjänst i Dragsvik. Att det blev Dragsvik berodde på att det där gick snabbast att rycka in. Det blev en dynamisk språkskola för Klaus:

- Det är kanske inte det lättaste sättet, men där lär man sig.

Klaus har varit på studentutbyte i norska Tromsö.

- Jag tyckte om idén att se lite mer snö och jag hade aldrig varit i finska Lappland. Man kan inte studera på ett mörkare och kallare ställe.

Säger han med ett skratt. Och finnar och norrmän förstår varandra:

- Dom dricker mycket kaffe och läser Kalle Anka, så inget problem faktiskt.

Klaus Kurki håller på med sin pro gradu-avhandling som handlar om norska i USA. I den undersöker han språkutvecklingen hos framför allt barn till norrmän som har flyttat till USA

Piia Aidantausta studerar nordiska språk på Åbo Universitet
Piia Aidantausta studerar nordiska språk på Åbo Universitet Piia Aidantausta studerar nordiska språk på Åbo Universitet Bild: Nilla Hansson piia aidantausta

Piia Aidantausta blev tidigt intresserad av svenska:

- Svenska var mitt favoritämne i skolan.

Piia hörde norska i sin barndom i Kilpisjärvi där norrmän ofta har stugor. Och innan hon började studera var hon au pair i Stavanger i Norge.

Piia Aidantausta är ordförande för Pohjola-Norden för studerande i Åbo rf. Tillsammans med de övriga i styrelsen ordnar hon olika nordiska evenemang. Det senaste var en medlemsresa till Köpenhamn. Och i tisdags ordnade de "Kanelbullens dag"-firande med kaffe och bulle utanför studentrestaurangen Assarin Ullakko.

Piia jobbar just nu på studentrådgivningen vid Åbo universitet men i framtiden blir det antagligen svensklärarjobb i någon av skolorna i Åbo.