Hoppa till huvudinnehåll

Nytt läge för Island: ”Nu är vi favoriter”

Aron Gunnarsson och Birkir Bjarnason.
Aron Gunnarsson och Birkir Bjarnason fick jubla många gånger under fotbolls-EM. Aron Gunnarsson och Birkir Bjarnason. Bild: EPA Islands herrlandslag i fotboll

Under flera år har Island smygit sig fram och charmat fotbollsvärlden. I torsdagens VM-kvalmatch mot Finland är det Island som känner pressen. Tidigare har vi blivit underskattade, säger målvakten Hannes Haldorsson.

Den isländska framgångssagan kulimnerade i somras under fotbolls-EM. Den pyttelilla nationen skrällde rejält och tog sig till kvartsfinal mot Frankrike i sin mästerskapsdebut.

Island, med drygt 300 000 invånare, var nära att ta sig till VM i Brasilien 2014, men stupade i playoff. Trots det kunde laget glida under radarn i EM-kvalet och tog sig till slutspelet genom Lasse Lagerbäcks organiserade fotboll.

Efter EM-framgången tror inte målvakten Hannes Haldorsson att Island längre får arbeta i lugn och ro.

– Vi har ett nytt läge. Vi är förhandsfavoriter nu. Tidigare har vi gått in som underdog och större länder har underskattat oss trots att de har vetat om att vi är ett bra lag. Det kommer inte att ske nu, säger Haldorsson till Yle.

Hannes Haldorsson.
Hannes Haldorsson. Hannes Haldorsson. Bild: All Over Press Islands herrlandslag i fotboll

”Pukki är vass”

I september inledde Island VM-kvalspelet med att kryssa borta mot Ukraina. På torsdag väntar hemmapremiären mot Finland – Islands första match i Reykjavik sedan EM-succén.

Haldorsson har ingen vidare koll på det finländska motståndet ännu.

– Jag har inte sett dem spela speciellt mycket. Vi kommer att gå igenom det före matchen. Men jag vet att Teemu Pukki är en riktigt vass anfallare. Han får vi se upp med, säger Randersmålvakten.

Torsdagens VM-kvalmatch mellan Island och Finland startar klockan 21.45. Den visas i TV2 och på Arenan. Christoffer Herberts refererar matchen på svenska.

Läs också