Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen går vidare med jobb- och stödreformen

Statsminister Juha Sipilä möter journalister utanför Villa Bjälbo, 5 oktober 2016.
Statsminister Juha Sipilä mötte journalisterna utanför Villa Bjälbo på onsdag. Statsminister Juha Sipilä möter journalister utanför Villa Bjälbo, 5 oktober 2016. Bild: Yle/Jaani Lampinen Juha Sipilä,Petteri Orpo,Jari Lindström,Regeringen Sipilä,Villa Bjälbo

Statsminister Juha Sipilä (C) uppger att regeringen går vidare med sina omstridda jobb- och stödreformer tillsammans med fackorganisationerna och näringslivet.

Arbetet fortsätter utgående från den slutrapport som statssekreterare Martti Hetemäkis arbetsgrupp lade fram tidigare i veckan. Arbetsgruppen var djupt oenig och det märks också i rapporten.

Sipilä träffade representanter för facket och näringslivet tillsammans med finansminister Petteri Orpo (Saml) och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) på Villa Bjälbo på onsdag förmiddag.

- Vi hade en mycket bra diskussion om läget, sade Sipilä efteråt.

- Vi försöker hitta en väg framåt så att regeringens målsättningar och arbetsmarknadsparternas oro beaktas, instämde Lindström.

Missnöje inom facket

Både fackcentralen FFC, tjänstemannacentralen STTK och akademikercentralen Akava har uttryckt missnöje med slutrapporten från Hetemäkis arbetsgrupp.

Regeringen talar om aktiverande åtgärder för att få arbetslösa att söka och ta emot jobb. Facket anser att åtgärderna bara straffar dem som redan har förlorat sina jobb.

Regeringen tänker bland annat nu gå vidare med förslaget att använda det inkomstrelaterade arbetslöshetsunderstödet som lönesubvention eller startpeng för företagare. Också de så kallade nollavtalen ska tas upp. Vidare tänker regeringen se över sätt på vilka arbetslösa kan aktiveras och karenstider som hör därtill.

Många tolkningar i riksdagen

I riksdagen tolkades regeringens uttalanden på onsdagen på olika sätt. En del var missnöjda med att arbetsgruppen som dryftade sysselsättningsåtgärder inte kom fram till enhälliga förslag. Andra tyckte att några veckor var en på tok för kort tid för att nå resultat på arbetsmarknaden.

I oppositionen ser en del tecken på problem och olika åsikter inom regeringen.

- Regeringen har inga metoder att ta till, sade Socialdemokraternas Krista Kiuru.

På arbetstagarsidan befarar många att regeringen planerar att tumma på det man kom överens om i samband med konkurrenskraftsavtalet.

- Jag hoppas att regeringen nu håller fast vid det man kommit överens om, så att nya tolkningar inte uppstår, sade Kiuru.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes