Hoppa till huvudinnehåll

Sex sticktips

Här i Finland är vi fantastiskt duktiga på att sticka. Ofta blir det strumpor och gärna med en rand eller två. Här kommer lite tips för dig som vill ha ordning på tillbehören och två trix för dig som vill finjustera randningen.

Tips nr 1

Ta garnändan från mitten av nystanet så ligger det stilla medan du stickar.

Tips nr 2

Runda nystan kan du hålla på plats genom att använda en kaffe- eller tekanna och dra ut garnändan genom pipen.

Tekanna som garnförvaring
Tekanna som garnnystshållare Tekanna som garnförvaring Bild: Yle/Lee Esselström garn,Strömsö (tv-program),Spinnande & stickning

Tips nr 3

Det går lika bra att använda en skål och en pappersklämma för att hålla ordning på garnet.

Tips nr 4

När man stickar randigt på rundsticka eller fyra stickor, t ex ett par strumpor, så blir det ett litet hopp vid färgbytet som sedan syns i slutresultatet. Det här färgbytet placerar man gärna mitt under strumpan för att det ska synas minst men det finns också några olika knep för att undvika "färghoppet". Ett enkelt knep är att göra så här:

Varv 1. Byt till den nya färgen som randen ska ha och sticka normalt varvet runt.
Varv 2. Lyft den första maskan utan att sticka den och sticka varvet ut. Sticka den lyfta maskan sist.
Om du nu stickar randigt med två varv per färg så byter du nu färg igen och startar från anvisningarna för varv 1. Stickar du med bredare randning så stickar du vanligt runt tills det är dags att byta färg igen och startar då som varv 1. Det här betyder att starten på varje varv kommer att förskjutas en maska för varje färgbyte. Nu får du en jämnare randning där färgbytena inte blir synliga. Min erfarenhet är att det här inte påverkar stickningen i någon högre grad men beroende på vad du stickar behöver mönstret kanske justeras något.

Randiga stickade strumpor
En vanlig stickad socka till vänster och till höger en som är stickad med trixet så att färgbytet inte syns Randiga stickade strumpor Bild: Yle/Lee Esselström Spinnande & stickning,Strömsö (tv-program),Strumpor

Tips nr 5

Vill du sticka smalrandigt kan du fördela maskantalet jämnt på lika många stickor som färger du vill använda. Observera att totala antalet maskor bör vara jämnt delbart med antalet färger du vill använda. Jag använde här tre stickor med 11 maskor per sticka eftersom jag ville ha tre olika färger på mina smalrandiga pulsvärmare. Jag började randningen med slätstickning efter den enfärgade mudden.

Varv 1. Sticka första färgen på den första stickan, låt tråden hänga kvar vid stickans slut och ta nästa färg för nästa sticka. Låt den tråden hänga kvar när du stickat alla maskorna på den stickan. På sticka nr 3 stickar du med färg nr 3. Nu är det en färg per sticka och garnen hänger och väntar vid varje stickas slut.
Varv 2. Nu finns det inget garn som väntar vid den första stickan så det betyder att du ska fortsätta med den färg man använt på föregående sticka tills det kommer emot en ny väntande färg. När det finns en ny väntande färg så byter du till den och lämnar det föregående garnet hängande istället. Sticka med den nya färgen igen tills du möter en ny färg som hänger och väntar. Fortsätt så tills då nått önskad längd.

På det här sättet får du en randning som är spiralformad, som på en polkagris, och du ser egentligen inte var nästa färg börjar. Det här går bra att göra t ex på en mössa, ett par vantar, sockor, benvärmare eller pulsvärmare.

Smalrandig stickning
Smalrandig stickning i spiralform Smalrandig stickning Bild: Yle/Lee Esselström garn,Strömsö (tv-program),Spinnande & stickning

Tips nr 6

Strumpstickorna vill man gärna hålla ihop så att man har alla i samma storlek tillsammans nästa gång man vill använda dem. Då kan man sy en smart liten förvaring till dem. Ett brett gummiband och en liten tygficka i vardera ändan på gummibandet så är det bara att sticka in stickorna när man stickat klart. Jag mätte längden på stickorna och klippte gummibandet lite kortare så att man töjer ut det när man sätter det på stickorna. Fickornas storlek anpassade jag efter stickornas bredd när de ligger bredvid varandra.

Förvaring av strumpstickor
Förvaring för strumpstickor Förvaring av strumpstickor Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Spinnande & stickning,handarbeten (produkt)

Randiga stickningar och förvaring av garn i matkärl
Randiga stickningar och förvaring av garn i matkärl Bild: Yle/Lee Esselström garn,Strömsö (tv-program),Spinnande & stickning

Mer från programmet

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.