Hoppa till huvudinnehåll

Sex sticktips

Här i Finland är vi fantastiskt duktiga på att sticka. Ofta blir det strumpor och gärna med en rand eller två. Här kommer lite tips för dig som vill ha ordning på tillbehören och två trix för dig som vill finjustera randningen.

Tips nr 1

Ta garnändan från mitten av nystanet så ligger det stilla medan du stickar.

Tips nr 2

Runda nystan kan du hålla på plats genom att använda en kaffe- eller tekanna och dra ut garnändan genom pipen.

Tekanna som garnförvaring
Tekanna som garnnystshållare Tekanna som garnförvaring Bild: Yle/Lee Esselström garn,Strömsö (tv-program),Spinnande & stickning

Tips nr 3

Det går lika bra att använda en skål och en pappersklämma för att hålla ordning på garnet.

Tips nr 4

När man stickar randigt på rundsticka eller fyra stickor, t ex ett par strumpor, så blir det ett litet hopp vid färgbytet som sedan syns i slutresultatet. Det här färgbytet placerar man gärna mitt under strumpan för att det ska synas minst men det finns också några olika knep för att undvika "färghoppet". Ett enkelt knep är att göra så här:

Varv 1. Byt till den nya färgen som randen ska ha och sticka normalt varvet runt.
Varv 2. Lyft den första maskan utan att sticka den och sticka varvet ut. Sticka den lyfta maskan sist.
Om du nu stickar randigt med två varv per färg så byter du nu färg igen och startar från anvisningarna för varv 1. Stickar du med bredare randning så stickar du vanligt runt tills det är dags att byta färg igen och startar då som varv 1. Det här betyder att starten på varje varv kommer att förskjutas en maska för varje färgbyte. Nu får du en jämnare randning där färgbytena inte blir synliga. Min erfarenhet är att det här inte påverkar stickningen i någon högre grad men beroende på vad du stickar behöver mönstret kanske justeras något.

Randiga stickade strumpor
En vanlig stickad socka till vänster och till höger en som är stickad med trixet så att färgbytet inte syns Randiga stickade strumpor Bild: Yle/Lee Esselström Spinnande & stickning,Strömsö (tv-program),Strumpor

Tips nr 5

Vill du sticka smalrandigt kan du fördela maskantalet jämnt på lika många stickor som färger du vill använda. Observera att totala antalet maskor bör vara jämnt delbart med antalet färger du vill använda. Jag använde här tre stickor med 11 maskor per sticka eftersom jag ville ha tre olika färger på mina smalrandiga pulsvärmare. Jag började randningen med slätstickning efter den enfärgade mudden.

Varv 1. Sticka första färgen på den första stickan, låt tråden hänga kvar vid stickans slut och ta nästa färg för nästa sticka. Låt den tråden hänga kvar när du stickat alla maskorna på den stickan. På sticka nr 3 stickar du med färg nr 3. Nu är det en färg per sticka och garnen hänger och väntar vid varje stickas slut.
Varv 2. Nu finns det inget garn som väntar vid den första stickan så det betyder att du ska fortsätta med den färg man använt på föregående sticka tills det kommer emot en ny väntande färg. När det finns en ny väntande färg så byter du till den och lämnar det föregående garnet hängande istället. Sticka med den nya färgen igen tills du möter en ny färg som hänger och väntar. Fortsätt så tills då nått önskad längd.

På det här sättet får du en randning som är spiralformad, som på en polkagris, och du ser egentligen inte var nästa färg börjar. Det här går bra att göra t ex på en mössa, ett par vantar, sockor, benvärmare eller pulsvärmare.

Smalrandig stickning
Smalrandig stickning i spiralform Smalrandig stickning Bild: Yle/Lee Esselström garn,Strömsö (tv-program),Spinnande & stickning

Tips nr 6

Strumpstickorna vill man gärna hålla ihop så att man har alla i samma storlek tillsammans nästa gång man vill använda dem. Då kan man sy en smart liten förvaring till dem. Ett brett gummiband och en liten tygficka i vardera ändan på gummibandet så är det bara att sticka in stickorna när man stickat klart. Jag mätte längden på stickorna och klippte gummibandet lite kortare så att man töjer ut det när man sätter det på stickorna. Fickornas storlek anpassade jag efter stickornas bredd när de ligger bredvid varandra.

Förvaring av strumpstickor
Förvaring för strumpstickor Förvaring av strumpstickor Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Spinnande & stickning,handarbeten (produkt)

Randiga stickningar och förvaring av garn i matkärl
Randiga stickningar och förvaring av garn i matkärl Bild: Yle/Lee Esselström garn,Strömsö (tv-program),Spinnande & stickning

Mer från programmet

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid