Hoppa till huvudinnehåll

Avfallsbolag: Lagändringar innebär dyrare avfallsavgifter för hushåll

Avfall i soptunna
Avfall i soptunna Bild: YLE/Monica Forssell kimitoön

Planerade ändringar i avfalls- och upphandlingslagarna kan ha stora konsekvenser för avfallshanteringen i Sydvästra Finland. Det konstaterar det kommunalt ägda avfallsbolaget Sydvästra Finlands Avfallsservice, som kritiserar planerna.

Enligt förslaget till ny avfallslag får de kommunala avfallsbolagen i framtiden inte längre erbjuda sina tjänster till den offentliga sektorn. Det betyder att avfallet från bland annat skolor, daghem och sjukhus sköts av privata avfallsbolag i framtiden, inte de kommunalt ägda bolagen. Kommunen kan i så fall inte anlita det kommunalt ägda avfallsbolaget för avfallsservicetjänster.

Vem sköter företagsavfallet?

Också en ändring i upphandlingslagen orsakar en del huvudbry för Sydvästra Finlands Avfallsservice. I nuläget kan företag till exempel i glesbygden, såsom skärgården, köpa tjänster av avfallsbolaget till ett rimligt pris om det inte finns andra alternativ på marknaden. Det här görs för att det inte finns ett stort utbud av privat sophantering i glesbygden.

Ljusa och svarta påsar på Ekorosk i jakobstad.
Ljusa och svarta påsar på Ekorosk i jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén avfallsnämnden

Enligt förslaget skulle företagen ändå inte få anlita de kommunala avfallsbolagen eller använda avfallscentralerna och sorteringsstationerna i samma utsträckning som nu. Taksumman för hur stor andel av omsättningen för de kommunala avfallsbolagen som får komma från de privata företagen är 5 procent eller 500 000 euro. Andelen är klart lägre än gränsen i EU-direktivet där gränsen är 20 % av omsättningen.

Det betyder att avfallsbolaget inte kan ta emot alla företagskunder eftersom taksumman kommer snabbt emot. Då måste företagen anlita privata avfallsbolag, vilket kan bli svårt i glesbygden och mycket dyrare.

Exempelvis Företagarna i Finland har förespråkat en lagändring, eftersom det skulle möjliggöra en större konkurrens inom avfallshanteringen. Företagarförbundet hoppas att de kommunala avfallsbolagen endast sköter hushållens avfall i framtiden, medan avfall från kommuner och företag sköts av den fria marknaden. Samtidigt anser Företagarna i Finland att avfallshanteringen ska garanteras på områden där det inte finns ett utbud av privata avfallsbolag.