Hoppa till huvudinnehåll

Det är höst endast en gång om året

Röda bär med höstig bakgrund
Röda bär med höstig bakgrund Bild: Yle/Fanny Huttunen höst,höstfärger,bär,praoarbete

Så har hösten kommit tillbaka, vilken lycka!
Massor av saker sker under den melankoliska årstiden hösten. Naturen lägger på sig en varm höstrock som sprakar i hundratals olika färger så som rött och gult och dimma uppenbarar sig ibland så som gamla minnen.

Träd i höstens färger
Träd i höstens färger Bild: Yle/Fanny Huttunen Karis,kiilan koulu,lönn,höstfärger,höst

Kanske du redan har fått en uppfattning om att jag älskar hösten, jag menar, det är tiden för halloween och höstmarknader, varma drycker och sköna tröjor. Ingen av dessa är riktigt passande på sommaren, inte sant? Jag vet att många ogillar höst eftersom den är kall, regnig och mörk. Men det är ju en bra ursäkt till att stanna inne för tända några ljus och kolla på film under en hög av filtar.

Ekenäs biograf
Ekenäs biograf Bild: Yle/Fanny Huttunen Ekenäs,biografer (film),höstväder,höst,höstfärger

Själv tycker jag om att gå utomhus då luften är sval och krispig och löven knastrar under ens fötter då man stiger på dem. Samt att stoppa händerna i ett par mysiga vantar då det blåser kallt.

En del av dessa fotografier är från min favoritplats under hösttid, skogen. Den är inbjudande och finns där för precis vem som helst, man kan ju gå på en promenad för att endast betrakta dess mångfald, och få en gnutta motion på köpet.

Trädstam omgiven av ormbunkar
Trädstam omgiven av ormbunkar Bild: Yle/Fanny Huttunen praoarbete,Ramsholmen (ö i Finland, Nyland, Raseborg, lat 59,85, long 23,49),höst,höstfärger,Ormbunksväxter

Nu blir plötsligt varje kopp kaffe mycket mer uppskattad än tidigare och jag sitter mycket hellre på ett café med ett fåtal vänner i huvudstaden än vistas hemma för att skriva färdigt något till en kommande deadline. Vilket i sig inte är så bra, men jag senterar upplevelser mer än konkreta saker så som skola. Det är liksom någonting med hösten som tillåter mig att göra det.

Karis järnvägsstation
Karis järnvägsstation Bild: Yle/Fanny Huttunen Karis järnvägsstation,Karis,höst,höstväder,höstfärger

Men även om det enligt mig finns en hel del bra saker att nämna om hösten så finns det oftast också en dålig sida. Som till exempel att sommaren är slut och den kalla, mörkare och dystrare vintern närmar sig. Denna årstid må vara en aning vemodig men det får den vara. Var och en väljer själv hur man vill se på saken. Jag vill i alla fall se hösten som ett fint tillfälle. Det är ändå höst bara en gång om året.

Fanny Huttunen - Karis Svenska Högstadium.

Läs också