Hoppa till huvudinnehåll

Här ska nya Campus Gadolinia resas - ÅA efterlyser studerandes synpunkter

Åbo Akademis byggnad Gadolinia.
Gadolinia, invigd 1969, ska rivas. Planen är att komma igång med nybygget år 2020. Åbo Akademis byggnad Gadolinia. Bild: Yle/Lotta Sundström åbo akademi

Vid Åbo Akademi spinner man vidare på planerna kring nybygget Campus Gadolinia. Man har nu vänt sig till studerande och personal och bett dem komma med önskemål och idéer.

Gamla Gadolinia är uttjänt och får ge vika för ett nybygge som ska möta det moderna studielivets krav. Samtidigt är det tänkt att intilliggande Handelshögskolan och Boktornet ska renoveras. Vid Åbo Akademi efterlyser man nu idéer och tankar kring nybygget och ber studerande och personal tycka till om det blivande campuscentret.

Marina Stenbäck är studentrepresentant i arbetsgruppen som håller i trådarna för planeringen, och hon hoppas på att många studenter ska ta tillfället i akt och vara med och påverka. Själv hoppas Stenbäck på att det nya campusområdet kunde bli en central knutpunkt för ÅA-studerande. Studiemiljön är viktig på många sätt.

- För många studerande är det viktigt att komma till campus för att kunna studera. Man gör grupparbeten här, man gör inlämningsarbeten, man läser till tenter och jobbar faktiskt här och inte hemifrån. Därför behöver det vara en inspirerande miljö som också möjliggör det här, säger Stenbäck.

Gadolinias interiör.
Gadolinia delar arkitekt med Sibeliusmuseum på andra sidan gatan. Båda har ritats av Woldemar Baeckman. Gadolinias interiör. Bild: Yle/Lotta Sundström gadolinia

Ändamålsenliga lokaler är också högt på teologistuderande Markus Lundqvist lista gällande nybygget.

- Huvudsaken är att byggnaden skulle tjäna sitt syfte, att studiemiljön beaktas och att utrymmena för studerande är bra. Allt annat är extra, men kanske kunde det finnas ett kafé som skulle vara öppet lite längre, föreslår Lundqvist.

Gadolinia.
Gadolinia mot Porthansgatan. Gadolinia. Bild: Yle/Lotta Sundström gadolinia

Hanna Rintamäki studerar biologi i Biocity som ligger lite avsides i förhållande till de flesta andra ämnen. Att det planerade campusområdet kunde bli en knutpunkt för ÅA-studenter tycker Rintamäki låter bra. Gadolinia som nu ska rivas är lite grå och trist till utseendet, så den nya byggnaden kunde gärna se lite annorlunda ut.

- Den skulle gärna få stå ut på något sätt, men ändå så att det passar in i campusområdet som det är nu med de här gamla byggnaderna, funderar Rintamäki.

Enkäten är öppen för studerande och personal i Åbo fram till 14 oktober.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland