Hoppa till huvudinnehåll

Hisnande höstform skall föra hissen till toppen

När GBK på hösten 2013 degraderades från Damligan i fotboll blev det en djupdykning ända ner till division tre. Nu står ändå Rebecca Rasmus och Monica Hagströms lag en seger ifrån en comeback på landets högsta nivå.

Yle Sporten träffar GBK:s damer i samband med en sedvanlig onsdagsträning vid Sandhagen i Karleby.

Backen Rebecca Rasmus, 23, har tagit ledigt från studierna i Helsingfors denna vecka för att fullt fokusera på den sista seriematchen medan yttern Monica Hagström tagit sig till träningen från Vörå Idrottsgymnasium där hon till vardags studerar.

Bägge damerna är ivriga inför söndagens sista seriematch på hemmaplan mot MPS. Seger på Centralplan, och GBK är igen ett ligalag.

– Visst är det spännande med bara en match kvar och vi vill naturligtvis vinna och stiga. Vi får ändå inte haka upp oss allt för mycket på matchen, det är som vilken match som helst. Fungerar det egna spelet skall det nog räcka till vinst, tror Rasmus.

Rebecca Rasmus har spelat länge i GBK.
Rebecca Rasmus spelar i GBK:s försvar. Rebecca Rasmus har spelat länge i GBK. Bild: Yle/Antti Koivukangas rebecca rasmus,Gamlakarleby BK

– Det blir nog en tuff match, men kan vi bara spela ihop som lag tror jag vi vinner och fixar det. Lite mer press har vi på oss än MPS, men vi måste helt enkelt vara beslutsamma, menar den 16-årige Hagström.

Spännande resa upp och ner

Juniorspelaren Hagström har fått sitt genombrott i representationslaget under den gångna säsongen medan Rasmus är en mångårig veteran som varit med på hela resan från degraderingen 2013, via division tre upp till att stå en match från en ligaplats.

– Visst var det lite konstigt först att ställa om från ligan till matcher i division tre, men vi har klättrat uppåt sakta men säkert, steg för steg.

Efter två säsongen som bägge slutat i avancemang hade laget som målsättning att vara i med toppskiktet i division ett sommaren 2016. Att det skulle gå så pass bra som det gjort överraskade till och med tränaren Michael Käld.

– Om jag skall vara riktigt ärlig så trodde jag nog inte vi skulle ligga där vi idag ligger. Jag minns ännu vår första tävlingsmatch i cupen mot Vasa IFK i vintras. De första tio minuterna gick helt ok, men efter det såg laget ut som när kor släpps ut på grönbete. Vi förlorade med 0-7 och jag funderade nog lite på vad jag gett mig in på, minns Käld.

David Carlsson och Michael Käld leder GBK:s träningar.
David Carlsson ledde onsdagens träning, Michael Käld observerar. David Carlsson och Michael Käld leder GBK:s träningar. Bild: Yle/Antti Koivukangas David Carlsson,Michael Käld

Under Kälds ledning har serienykomlingen gått från klarhet till klarhet och vunnit totalt 14 matcher av 21. Höstformen är det heller inget fel på, när laget inför MPS-matchen på söndag radat upp sex raka segrar.

– Jag tror nog att vi lyckats förankra spelsystemet hos spelarna, med hög offensiv press, och det fungerar bättre och bättre. För det andra så har vi haft otrolig uppslutning på våra träningar, inte bara på högsommaren utan hela säsongen. Med 16-20 spelare på varje träning blir innehållet meningsfullt.

– För det tredje vet jag att vi gjorde en bra fysträning under vinterhalvåret. Slarvar man med den straffar det sig på sensommaren. För det fjärde så är det så enkelt att framgång föder framgång. Vi spelar med ett leende på läpparna och njuter av situationen. Det gör jag också, och det syns i serietabellen, ler Käld.

En dag i taget, en träning i taget

GBK var spellediga under det förra veckoslutet, när utgångsläget inför den sista omgången klarnade. GBK toppar tabellen på 45 poäng och möter MPS på hemmaplan i den sista omgången. Tvåan JyPK har 44 poäng och spelar hemma mot Sudet medan trean KF10 (från Karleby) har 42 poäng och spelar på bortaplan mot RoPS.

Matematiken är enkel, vinner GBK bara sin hemmamatch är avancemanget klar. GBK och MPS möttes i Helsingfors den 24 juli i en match som GBK vann med 2-0. Rebecca Rasmus och Grace Adisa gjorde målen för gästerna.

Michael Käld instruerar, en leende Rosa Maria Herreros ser på.
Käld instruerar, Rosa Maria Herreros följer med. Michael Käld instruerar, en leende Rosa Maria Herreros ser på. Bild: Yle/Antti Koivukangas Michael Käld,rosa maria herreros

Att laget var spelledigt i förra omgången är både bra och dåligt enligt Michael Käld.

– Spelarna har kanske för mycket tid att tänka på matchen, men samtidigt har vi fått in lite extra vila. Efter att det blev klart att vi har allt i egna händer, har vi tagit allting en dag i taget och en träning i taget. Vi har kollat in hur MPS spelade mot Vasa IFK senast och tog in det som riktlinjer i våra sista träningar och på fredag kör vi den sista förberedande träningen. Steg för steg, helt enkelt, menar tränaren.

Seger på söndag och saken är klart, ett annat resultat och en andra plats i serien skulle också ge möjlighet till avancemang via kval (mot antingen TiPS eller NiceFutis).

Enligt Michael Käld är laget redo att ta steget upp. Dessutom är det helt klart att laget går till ligan för 2017 om man vinner serien.

– Absolut. Jag kan inte gå in i sista matchen och säga, nej, nu lägger vi oss för att vi inte kan gå upp. Det här är tävlingsidrott, jag är en tävlingsmänniska, flickorna i laget är tävlingsmänniskor och vi spelar för fullt till slutet och ser vad som händer. Vinner vi serien tar vi steget upp till ligan, ja, slår Käld fast med emfas.

Käld: Stort kliv mellan Ettan och Damligan

Också spelarna är övertygade om att GBK är redo att ta nästa steg. Från bottenkänningen i division tre sommaren 2014 till ligans portar hösten 2016.

– Visst kräver det att vi blir bättre på flera plan om vi tar steget till ligan. Det gäller att träna hårt ifall avancemanget blir av. Inget är ju klart, men vi skall nog vinna den sista matchen, säger Rasmus.

Monica Hagström nickar bollen vid Sandhagen i Karleby.
16-åriga Monica Hagström siktar på spel utomlands. Monica Hagström nickar bollen vid Sandhagen i Karleby. Bild: Yle/Antti Koivukangas monica hagström

Monica Hagström är en av flera unga spelare i GBK. Hon har fått sitt genombrott under sommaren 2016 och även fått göra sina första framträdanden på juniorlandslagsnivå. Hon håller med Rasmus om att kravnivån måste höjas.

– Det skulle vara ett stort steg, men då gäller det bara att träna hårdare även om det skulle bli tungt. Den gångna säsongen är jag själv otroligt nöjd med. Min första beröring har utvecklats otroligt mycket, jag tar emot bollen bättre med fart och tar sikte på mål. Jag har också blivit modigare i mitt eget spel, säger Hagström om säsongen som gått.

Michael Käld säger själv att han fått ny energi av att igen vara tränare. Efter två mellanår tog den mångåriga damlandslagslotsen över GBK-skutan och kan nu leda upp laget till ligan igen. Säsongen 2013 skulle laget ha behövt ett enda mål i den sista hemmamatchen i Kippari-hallen för att hållas kvar.

– Jag tror att GBK lärde sig mycket av förra ligasejouren. När man stiger skall man vara väldigt bra förberedda. Det är klart, inte är vi toppenförberedda just nu vi heller, men det som ger mig tro och styrka på en plats i ligan är spelets utveckling under årets gång.

– Från var vi startade, punkt A, till var vi är idag, punkt B, ger mig tro på att vi kan nå en ny nivå, punkt C. Kurvan pekar kraftigt uppåt, allting på planen blir bättre hela tiden, berättar Käld och fortsätter sin analys.

Alexa DeMaio och Hanna Vainionpää på träning.
Alexa DeMaio och Hanna Vainionpää fokuserade. Alexa DeMaio och Hanna Vainionpää på träning. Bild: Yle/Antti Koivukangas hanna vainionpää,Gamlakarleby BK

– Framtidstron kanske saknades senast laget gick upp, man var kanske inte beredda på hoppet mellan Ettan och Damligan och hur stort det klivet egentligen är. Med min erfarenhet kanske jag har kännedom om vad följande steg kräver. Jag tycker att vi redan nu tagit små steg i rätt riktning, som vi under vinterhalvåret kan bygga vidare på för att vara redo när ligasäsongen kör igång, om det blir så.

Den avgörande omgången i damernas division ett spelas på söndag klockan 15.00.