Hoppa till huvudinnehåll

I Polen är abortförespråkare ett skällsord

Kvinna protesterar mot det polska lagförslaget om totalt abortörbud i Warszawa den 3 oktober 2016.
30 000 svartklädda polacker demonstrerade i Warszawa på måndagen. Kvinna protesterar mot det polska lagförslaget om totalt abortörbud i Warszawa den 3 oktober 2016. Bild: EPA/RADEK PIETRUSZKA Polen,abort,strejker,protester,Warszawa

De polska politikerna hoppas att demonstranterna lugnar ner sig efter att ha förkastat förslaget om totalförbud mot abort. Det är önsketänkande, menar Grażyna Plebanek som varit aktiv i sin kritik mot lagförslaget.

En efter en gick polackerna ut på gatan, klädda i svart för att demonstrera mot det hårt kritiserade förslaget om ett totalförbud mot abort. Ett förslag som kunde ha lett till att kvinnor som gör abort kunde dömas till upp till fem års fängelse.

Till en början tog den polska regeringen inte demonstranterna på allvar.

– Låt dem leka av sig, sa utrikesminister Witold Waszykowski i en radiointervju samtidigt som han slog fast att kvinnors rättigheter inte hotas, enligt DN.

Men på onsdagen kom kovändningen. Vice premiärminister Jaroslaw Gowin sade att protesterna hade varit en ”lektion i ödmjukhet” för regeringen och på torsdagen förkastade det polska parlamentet förslaget.

Men alla är inte nöjda. Författaren Grażyna Plebanek var aktiv i kritiken mot förslaget och hon säger att hon är väldigt misstänksam till regeringens kovändning.

– Det här är ett politiskt spel. Regeringen tror att vi förblir nöjda med den nuvarande abortlagstiftningen, säger hon.

Svartvit bild av Grazyna Plebanek.
Grażyna Plebanek är inte nöjd. Svartvit bild av Grazyna Plebanek. Bild: Marta Wojtal grazyna plebanek

Polen har redan nu en strikt abortlagstiftning

Men den nuvarande lagstiftningen är inget att hänga i julgranen, enligt Grażyna. I dag är det möjligt att göra abort endast om barnet kommit till genom våldtäkt, om fostret är svårt skadat eller om moderns liv är i fara.

– Demonstrationerna kan fortsätta, eftersom vi nu borde ta upp diskussionen kring den existerande abortlagstiftningen, säger Grażyna.

Medborgarinitiativet om totalförbudet mot abort väckte, enligt henne, en ilska hos de polska kvinnorna.

– Under kampanjen blev vi förolämpade av ledande politiker. Jag tror att allt detta kommer att leda till att vi blir mer vaksamma och ifrågasätter våra politiker ännu mer.

polska kvinnor demonstrerar mot ett totalt förbud mot abort
polska kvinnor demonstrerar mot ett totalt förbud mot abort Bild: EPA demonstration abort

Kyrkan en maktfaktor

Den katolska kyrkan har stor makt i Polen och högerregeringen har beskyllts av oppositionen för att lyssna på den katolska kyrkan i många viktiga frågor. Det var också kyrkan som var först ute med att ta avstånd från abortlagförslaget, enligt DN.

Grażyna håller med och säger att den enda orsaken varför så många stödde medborgarinitiativet var kyrkans, till en början, positiva inställning till det.

– Kyrkan är en politisk maktfaktor och under den här regeringen känns det som att vi lever under en kyrklig diktatur, säger hon.

Skällsord för abortförespråkare

I Polen finns det i dag ett skällsord för personer som är för en liberalare abortlagstiftning – abortionister. Enligt Grażyna får motståndarna det att låta som att de som vill ha en liberalare lag skulle tycka om abort.

– Vi vill inte att möjligheten ska finnas där för att vi tycker att det är roligt med abort. Vi tycker att möjligheten ska finnas där för att kvinnan ska få bestämma över sin egen kropp, inte regeringen.