Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad garanterar Centrias hyra i Campus Allegro

Campus Allegro i Jakobstad
Campus Allegro i Jakobstad. Campus Allegro i Jakobstad Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,Campus Allegro

Yrkeshögskolan Centria har ett specialavtal för sin hyra i Campus Allegro i Jakobstad. Hyreskontraktet med stiftelsen för Åbo Akademi är femtonårigt men det är staden Jakobstad som betalar de sista fem åren ifall Centria upphör med sin verksamhet i Jakobstad.

Årshyran ligger på 800 000 euro.

Yrkeshögskolan Centria hyr cirka 2600 kvadratmeter i Campus Allegro men det är bara ungefär hälften av utrymmena som används, resten står tomma.

Det återstår tio år av hyreskontraktet men det är staden Jakobstad som garanterar hyran till stiftelsen för Åbo Akademi för de sista fem åren ifall Centria väljer att lämna Jakobstad och koncentrera verksamheten till Karleby.

Hyran för de sista fem åren uppgår sammanlagt till cirka fyra miljoner euro.

Inga planer på att lämna Jakobstad de närmaste åren

Yrkeshögskolorna förhandlar som bäst med Undervisningsministeriet om finansieringen av sin verksamhet för de närmaste fyra åren, 2017-2021. Förhandlingarna skall vara klara under oktober månad.

- Vi måste hoppas att yrkeshögskolorna får vara kvar, det är en större fråga än Centria och Campus Allegro. Vad gäller Jakobstad har vi inga som helst planer att dra oss bort från staden under den närmaste planeperioden, säger Centrias vicerektor Hannele Teir.

- Vi börjar med två utbildningsprogram nästa år och tre program 2018 men sedan vet vi ju förstås inte om finansieringen efter fyra år.

Hannele Teir
Hannele Teir. Hannele Teir Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,Centria yrkeshögskola,hannele teir,Campus Allegro

Alltför stor hyreskostym

Campus Allegro i Jakobstad stod klart i samma veva som staten inledde en kraftig minskning av antalet utbildningsplatser inom yrkeshögskolesektorn.

Yrkeshögskolan Centria drog in ungdomsplatser i Jakobstad och idag återstår fortbildning och forskning och utveckling. Yrkeshögskolan har idag alltför stora utrymmen i förhållande till behovet.

- Vi använder kanske hälften av våra utrymmen, vi har kanske 1200 kvadratmeter som vi kunde hyra ut, säger Hannele Teir.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten