Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkslätts bibba byggs om - "Kan ni be byggarbetarna vara tysta"

Arkitektritning på Kyrkslätts biblioteks café.
Kyrkslätts nya biblioteks café. Arkitektritning på Kyrkslätts biblioteks café. Bild: JKMM-Arkkitehdit Oy kyrkslätts bibliotek,arkitektur,teknisk ritning (aktivitet)

Det borras och pålas inne i Kyrkslätts huvudbibliotek. Utanför bökar en grävskopa. Både hyllor och böcker håller på att flyttas. Samtidigt sitter kunder och läser böcker och tidningar helt som vanligt.

Biblioteksdirektör Margareta Kull-Poutanen har väntat länge på den här dagen. Kyrkslätt ska få en ny sevärdhet, ett nytt centrumbibliotek.

- Bibliotekets yta fördubblas. Det är inte mycket jämfört med hur mycket vår yta fördubblades då vi flyttade in i den nuvarande byggnaden. Då tiodubblades bibbans yta. När man kommer in igenom huvudingången är det ungefär som nu. Porkalasalen kommer att finnas kvar. Så får vi ett café som har utsikt över kyrkans stenmur. Caféet kommer att ha en lång terrass, beskriver Kull-Poutanen och visar med fingret på de olika platserna i ritningarna hon har framför sig.

Biblioteksdirektör Margareta Kull-Poutanen granskar ritningarna för det nya biblioteket.
Margareta Kull-Poutanen beundrar ritningarna på det nya biblioteket. Biblioteksdirektör Margareta Kull-Poutanen granskar ritningarna för det nya biblioteket. Bild: Yle/ Rose-Marie Dahlström kyrkslätts bibliotek

- Hjärtat av biblioteket är köket. Det blir låntagarnas eller Kyrkslättsbornas kök. Här bakar familjerna pepparkakor inför jul, ungdomarna lagar pizza på kvällarna och pensionärerna kanske karelska piroger.

Det finns kunder som har bett oss säga till byggarbetarna att vara tysta men då har vi berättat att det inte blir något nytt bibliotek om arbetarna är tysta.― Margareta Kull-Poutanen, biblioteksdirektör

Fasaden blir långt ifrån anspråkslös. Det blir koppar och glas. Hur har Kyrkslättborna tagit emot det här?

- Arkitekternas första skiss skapade storm på sociala medier. Det var många negativa kommentarer. Men efter att arkitekterna jobbade vidare med ritningarna så tycker jag att jag inte hört något negativt alls.

Kyrkslätts biblioteks fasad står mitt emot stenmuren som omringar kyrkan.Kyrkslätt bibliotek
Bild: Yle/ Rose-Marie Dahlström, JKMM-Arkkitehdit Oy

- Jag har hört många kommentarer om den här glasväggen, caféet och utsikten. Jag tror att de platserna kommer att uppskattas mest med det nya biblioteket.

Luckan, ungdomsgården, en musiklekskola samt kommunens småbarnsfostran ska flytta in i biblioteket. Det här kräver bra akustiska lösningar men allt handlar egentligen om att spara pengar säger Kull-Poutanen.

- Hela konceptet bygger på att vi är många aktörer i det här huset. Kommunen har alltid ont om pengar och genom att ta in olika samarbetspartners så delar vi på kostnaderna, förklarar Kull-Poutanen.

En lapp som informerar om att oljudet i Kyrkslätts bibliotek beror på byggarbete.
Bibliotekspersonalen har satt upp lappar där orsaken till oljudet förklaras. En lapp som informerar om att oljudet i Kyrkslätts bibliotek beror på byggarbete. Bild: Yle/ Rose-Marie Dahlström varning,information,buller
Jag har hört många kommentarer om den här glasväggen, caféet och utsikten. Jag tror att de platserna kommer att uppskattas mest med det nya biblioteket.― Margareta Kull-Poutanen, biblioteksdirektör

”Säg till åt byggarbetarna att de ska vara tysta”

För några veckor sedan inleddes byggarbetet. Finnsbacka daghem som finns bakom biblioteket blev av med sin parkeringsplats då byggarbetarna började gräva kommunalteknik som ska flyttas. Informationen om att bygget inleds hade inte nått daghemspersonalen. Inte heller församlingen som finns strax intill biblioteket.

Kyrkslätts bibliotek står bredvid Kyrkslätts kyrka.Kyrkslätt bibliotek
Bild: Yle/ Rose-Marie Dahlström, JKMM Arkkitehdit Oy

Informationen har inte skötts alls säger Kull-Poutanen. Både biblioteksbesökare och grannar har klagat till bibliotekspersonalen.

- Det finns kunder som har bett oss säga till byggarbetarna att vara tysta men då har vi berättat att det inte blir något nytt bibliotek om arbetarna är tysta.

När folk märkte att fasaden mot torget förändras helt och hållet, fick vi in önskemål om att klockan som nu finns på yttre fasaden flyttas in. Vi har nu framfört det här önskemålet för arkitekterna som svarade att det ska nog ordnas.― Margareta Kull-Poutanen, biblioteksdirektör
Byggarbete på gång bakom Kyrkslätts bibliotek.
Kommunaltekniken bakom biblioteket ska flyttas. Byggarbete på gång bakom Kyrkslätts bibliotek. Bild: Yle/ Rose-Marie Dahlström kommunalteknik,Kyrkslätt,byggarbetsplats

Att jobba på en byggarbetsplats var inte det som bibliotekspersonalen hade föreställt sig.

- Vi hade föreställt oss att den nya tillbyggnaden byggs på bibbans norra del och att vi flyttar in i den då den står klar. Efter det skulle sedan den gamla delen då renoveras. Men nu blir det så att den gamla byggnaden befinner sig inne i den nya. Så det byggs på alla håll. Det kommer garanterat att höras, synas och dammas.

- Vi har tänkt ha öppet hela tiden. Men det har vi märkt redan nu att det är ganska tungt att jobba i ett hus där det borras och pålas så vi har investerat i hörselskydd.

En miniatyrmodell av Kyrkslätts nya bibliotek.
Miniatyrmodell på hur den nya bibban ser ut. En miniatyrmodell av Kyrkslätts nya bibliotek. Bild: JKMM-Arkkitehdit Oy kyrkslätts bibliotek,allmänna bibliotek,miniatyrmodeller,arkitektur

Klockan med ”gubbvisaren” bevaras

Mitt i biblioteket finns en skärm där bilderna på det nya biblioteket snurrar på. Det här har fått upp ögonen på Kyrkslättborna.

- Det är roligt att märka hur viktig den här byggnaden är för Kyrkslättborna. När folk märkte att fasaden mot torget förändras helt och hållet, fick vi in önskemål om att klockan som nu finns på yttre fasaden flyttas in. Vi har nu framfört det här önskemålet för arkitekterna som svarade att det ska nog ordnas.

I ändan av en av klockans visare finns ett ansikte på en gubbe som ler då visaren går åt ett håll och är sur då visaren går åt det andra hållet.

Kyrkslätts biblioteks huvudingång.
Klockan med "gubbvisaren" är kär för Kyrkslättborna. Kyrkslätts biblioteks huvudingång. Bild: Yle/ Rose-Marie Dahlström kyrkslätts bibliotek,allmänna bibliotek,Kyrkslätt

Förslaget om att bygga ut huvudbiblioteket i Kyrkslätt diskuterades i fullmäktige redan 2007. Då hoppades man på att den nya centrumbibban skulle bli klar redan 2011 då biblioteket firade sitt 150-års jubileum. I hemlighet hoppas man till och med på att få ett centrumbibliotek före Helsingfors.

Flera år har ändå gått sedan dess och i somras klubbade kommunfullmäktige igenom ett beslut om att skjuta till pengar så att bygget kan inledas i år, annars skulle kommunen ha gått miste om ett statligt bidrag på 2 miljoner euro.

Nu beräknas hela bygget kosta 10,5 miljoner euro. Kostnadsberäkningen har stigit med 1,3 miljoner euro.