Hoppa till huvudinnehåll

Matias Strandvall: Jag kör bara sprint under VM-säsongen

Matias Strandvall.
Matias Strandvall sätter allt på ett kort i vinter. Matias Strandvall. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Matias Strandvall

IF Minkens Matias Strandvall har bestämt sig för att lägga alla ägg i samma korg. Det är bara sprint som gäller – kanske med undantag av några hemmatävlingar.

Strandvall tänker delta i alla sprinttävlingar på världscupsnivå innan det är dags för VM i Lahtis.

– Jag kom under våren fram till att sprinten är min chans, så varför satsa på att ta en plats på 15 km klassiskt? Allt ligger nu på ett kort och hundra procent av satsningen är på sprint.

Muskler
Musklerna sväller efter styrketräningen. Muskler Bild: Yle Matias Strandvall

Syreupptagningen och uthålligheten är på en bra nivå och det är styrka som Strandvall har jobbat hårt med. Orsaken är enkel.

– Jag insåg att man inte blir bättre på allting som 30-åring. Orsaken till att jag valde att satsa på styrka och snabbhet är att jag har känt att i synnerhet benstyrkan har varit lite bristfällig. Bristerna har kommit fram i slutskedet av ett sprintlopp.

Spanien nästa

Med knappa fem månader kvar till VM i Lahtis åker Strandvall nu till Spanien för att gå vidare med förberedelserna. Det gäller att få alla bitar på plats och prestationsförmågan som helhet på toppnivå.

– Jag kom precis hem från Vuokatti och där blev det mycket sprintträning med ”all in” som tema, berättar Strandvall.

– Nu åker jag med de finländska sprintrarna till Calella, 50 kilometer norr om Barcelona. Vi vill träna i värme och komma undan hala löv och kyla. Det blir givetvis rullskidåkning.

Den mentala biten har också varit under arbete

För att klara sig i ett sprintlopp krävs skinn på näsan. Den mentala biten måste vara minst lika stark som den fysiska.

– När man efter kvalet är helt slut och har kommit i mål en gång så är bara en fjärdedel av loppet avklarat. Att komma i gång och sedan ladda för flera starter kräver i sig mycket mental styrka.

Skidåkare
Blicken fokuserar på medalj i VM i Lahtis Skidåkare Bild: Yle Matias Strandvall

– Den bit jag haft mest svårighet med under mästerskap är att klara av den press som jag själv lägger på mig. Jag känner sällan press utifrån. Jag har ibland låst mig efter att ha haft höga förväntningar. Det har jag också jobbat på nu.

Många tappar nog hakan när jag säger att jag ska ta medalj i Lahtis men det må de göra.― Matias Strandvall

Senast Strandvall åkte skidor i Lahtis smällde det ordentligt. Det blev en kollision med Sveriges Johan Edin och sedan heta känslor och vassa ord.

– Sådant är det i sprint, konstaterar Matias. Det är ingenting att fundera över längre. Det gäller bara att undvika sådana kollisioner nästa gång vi kör i Lahtis!

– Många tappar nog hakan när jag säger att jag ska ta medalj i Lahtis, men det må de göra.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport