Hoppa till huvudinnehåll

Norge förbjuder heltäckande slöjor i skolor

Kvinnor iförda niqab.
Kvinnor iförda niqab. Kvinnor iförda niqab. Bild: EPA/KHALED ELFIQI niqab

Norges borgerliga regering planerar att förbjuda heltäckande ansiktsplagg - burka och niqab - i skolorna.

Undervisningsminister Torbjørn Røe Isaksen säger till tidningen Vårt Land att regeringen ska införa nationella regler, som förbjuder bruk av plagg som täcker hela ansiktet. Förbudet ska omfatta både skolor och universitet, säger Røe Isaksen.

Sådan klädsel är ganska ovanlig i Norge, i synnerhet i skolvärlden. Frågan har ändå kommit upp i debatten inför stortingsvalet nästa år.

Också Arbeiderpartiet, det största oppositionspartiet, stöder ett förbud.

Undervisningsminister Røe Isaksen understryker att förbudet inte gäller slöjor och sjalar som täcker huvudet, men lämnar ansiktet synligt.

- Folk ska ha möjlighet att uttrycka sin tro offentligt i Norge. En ung kristen flicka ska kunna bära sitt kors, en judisk pojke som bär kalott ska kunna visa den. Och jag tänker inte förbjuda hijaben, säger ministern.

Det norska beskedet kommer efter att liknande förbud införts i flera europeiska länder.

Bulgarien förbjöd i fredags heltäckande ansiktsklädsel på offentliga platser och i Schweiz godkände underhuset i förra veckan ett motsvarande förbud. I Tyskland har inrikesministern uttalat sig för ett partiellt förbud, och i Storbritannien visar en färsk enkät att de flesta medborgare vill förbjuda burka.

I Frankrike och Belgien är det inte tillåtet att bära burka och niqab offentligt. Flera franska städer ville i somras dessutom förbjuda muslimsk baddräkt, burkini - men det ledde till internationella protester.

Läs också