Hoppa till huvudinnehåll

Nu hotas skolan i Kullo – ”Blir nog enorma protester”

skolhus i Kullo
skolhus i Kullo Bild: Yle/ Carmela Walder olympiska spel

Bildningsutredningen skakar om skolvardagen i Sannäs och Kullo i Borgå. De två skolorna ställs nu mot varandra i förslaget.

Sedan 2008 verkar Kullo skola och Kulloon koulu i Kullo bildningscenter tillsammans med ett tvåspråkigt daghem. Att den helheten nu är hotad kommer som en väldig överraskning.

- Helt tokigt!

De orden nämner Pernilla Johansson många gånger, då hon kommenterar utredningen och att de två skolorna nu ställs mot varandra. Johansson är aktiv i föreningen Hem och Skola i Kullo.

- Det låter ju helt tokigt! Kullo bildningscenter är ganska nytt och var fråga om en storsatsning för Borgå. Dessutom finns det ju massor med barn på dagiset.

I skolcentret går nu 56 svenskspråkiga och 66 finskspråkiga elever.

Kullo skola
Kullo skola Bild: YLE / Mathias Gustafsson tom skolgård

Bevaras Sannäs skola försvinner Kullo

Enligt bildningsutredningen är ett alternativ att Sannäs skola stängs. Alternativt byggs ett bildningscenter i det östra området för cirka nio miljoner euro. Om det alternativet förverkligas förlorar Kullo sitt bildningscenter och då placeras Kullobarnen i centrum eller i Hindhår.

- Orsaken till att skolan i Sannäs ställs mot skolan i Kullo har att göra med den kapacitetsberäkning, som styr vår utredning, säger bildningsdirektör Hilding Mattsson. Bygger vi nytt i Sannäs så måste vi skära någon annanstans.

Förslaget väcker många frågor.

- Det är ju helt tokigt, inte blir det billigt att skjutsa skolelever och daghemsbarn till andra ställen, säger Pernilla Johansson. Och vad händer i så fall med bildningscentret? Det kan ju knappast rivas eller hållas tomt.

På den senare frågan hade bildningsdirektören inget klart svar, då han presenterade utredningen på torsdagen.

- Vi förser nu beslutsfattarna med olika alternativ. Det är något som de har efterlyst, säger Mattsson.

Aktiva föräldrar i båda skolorna

I Kullo väntar sig Pernilla Johansson kraftiga reaktioner.

- Här finns många nyinflyttade och många väldigt aktiva föräldrar. Kullo är ett område som växer. Jag väntar mig nog enorma protester och namninsamlingar. Det blir nog motstånd.

I Sannäs har föräldrarna redan länge kämpat för sin skola genom bland annat namninsamlingar. Elevantalet är det här läsåret 92 stycken. Sannäs är den enda svenska skolan i de östra delarna av Borgå.