Hoppa till huvudinnehåll

På tv i kväll: Bortaseger möjlig men mest realistiskt med 1–0 till Island

Teemu Pukki.
Teemu Pukki får jaga på topp mot Island. Teemu Pukki. Bild: Yle/Tomi Hänninen Teemu Pukki

Finland har inte vunnit på över ett år, saknar sin bästa målskytt och har en färsk tränare som redan ryktats vara på väg bort. I kväll väntar ett isländskt lag som försöker finna sig till rätta i en ny sits: den som klar favorit.

Island–Finland

VM-kval, Reykjavik, kl. 21.45.
Matchen sänds i TV2 och på Arenan och refereras på svenska av Christoffer Herberts. Sändningen börjar klockan 21.00.

Finlands förutsättningar:

Att med nöd och näppe få med sig en poäng från vad som på pappret var hela kvalets enklaste match var onekligen inte den start det finländska VM-projektet behövde.

Men 1–1 hemma mot Kosovo var bara början. Sen fick den färska chefstränaren dementera att han redan är beredd att hoppa av. Och när finländsk fotboll äntligen fick en målskytt som hittade rätt i en av Europas tuffaste serier tog det inte länge innan han blev långtidsskadad. Joel Pohjanpalo är dessutom bara det senaste namnet i en skadeföljetong som aldrig tycks ta slut (Sparv, Uronen, Toivio …)

Landslagets förutsättningar är sannerligen inte de enklaste inför en match som på många sätt är måttstocken för var finländsk fotboll står. Mot Island går det inte att skylla på att Finland har färre invånare, magrare fotbollstraditioner eller ens sämre spelarurval.

Hasse Backe, Finland-Kosovo, hösten 2016.
Upp till bevis för Hasse Backe. Hasse Backe, Finland-Kosovo, hösten 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Hans Backe,Finlands herrlandslag i fotboll

De spelare i den isländska startelvan som bytte klubb efter sommarens EM gick till klubbar som Fulham, Lokeren, Wolverhampton, Randers och Burnley. Alltså sådana lag som de finländska landslagsspelarna brukar snurra runt i.

Om Finland blir utspelat mot Island i kväll är det helt enkelt för att laget är sämre organiserat, mindre samspelt och inne i en negativ spiral. Det vill säga exakt det som en tränare för lön för att åtgärda. Just i den här matchen är det upp till bevis för Hasse Backe, Island är exakt rätt värdemätare för att visa vad svensken åstadkommit det senaste året.

Islands förutsättningar:

Sommarens isländska EM-karneval ska få en sista festlig punkt då laget som charmade en hel världsdel återvänder hem för att spela sin första tävlingsmatch på hemmaplan sen kvartsfinalplatsen. Att försöka undvika baksmälla eller en känsla av bekvämlighet och starta en match i klar favoritposition är en ny situation för isländsk fotboll.

En sits som knappast passar islänningarna särskilt bra. I det senaste framgångsrika EM-kvalet tog Island imponerande hemmasegrar mot starka Holland, Tjeckien och Turkiet. När svagare Kazakstan och Lettland gästade Reykjavik fick Island nöja sig med kryss. Island men sitt minimala bollinnehav trivs bättre mot spelförande motståndare, antagligen det som Hasse Backe syftade på när han efter Kosovomatchen kryptiskt meddelade att ”Island blir en enklare uppgift”.

Men någon isländsk genomklappning är inte att vänta i VM-kvalet som startade med 1–1 borta mot Ukraina. Det viktigaste elementet i den isländska framgångssagan är kontinuitet i startelva och spelsätt, och av de elva spelare som startade samtliga EM-slutspelsmatcher är tio med också i kväll, bara skadade forwarden Kolbeinn Sigthorsson saknas. Det skapar en trygghet som bäddar för fortsatt framgång.

Historien:

Finland och Island har aldrig tidigare mötts i kvalsammanhang, länderna har ofta funnits i samma lottningskorg längre ner på rankningen.

Mellan 1956 och 1982 möttes lagen sju gånger i landskamper utan att Finland förlorade en enda av matcherna. Efter det har det varit mera sparsamt med inbördes möten. Island har tagit två 1–0-segrar i matcher med så kallade ”vinterlandslag” utan ländernas bästa spelare, i La Manga 2000 och i Abu Dhabi januari i år.

Jonatan Johansson, Finland-Island, våren 2003.
Jonatan Johansson nätade mot Island för tretton år sen. Jonatan Johansson, Finland-Island, våren 2003. Bild: All Over Press Jonatan Johansson

Enda gången på de senaste 34 åren som ländernas A-landslag mötts var i Myrbacka på Valborgsmässoafton 2003. Finland vann med 3–0 efter mål av Jari Litmanen, Mikael Forssell och Jonatan Johansson. Det var tider det.

Håll koll på:

Alfred Finnbogason.
Islands mest formstarka anfallare fick aldrig starta i somras då islänningarna i konsekvensens namn valde att utan undantag hålla fast vid den elva som spelat flest matcher i kvalet till EM. Nu är Kolbeinn Sigthorsson skadad och Finnbogason härjar på topp. En stark centerforward som startat samtliga Bundesligamatcher för Augsburg i höst och också öppnat målkontot i den tyska högstaserien. Gjorde också Islands enda mål i kvalöppningen borta mot Ukraina.

Roman Eremenko.
Den enskilt största orsaken till Finlands spelmässiga magplask mot Kosovo var att en krasslig Eremenko var ur slag. Höjer sig Roman rejält kan Finland lyckas med vad som helst i Reykjavik. Är den enda i kvällens trupper som spelat fulla 180 minuter i Champions League i höst. Kvaliteten finns tveklöst, nu måste den komma fram.

Utropstecknet:

Den 8 juni 2013 föll Island med 2-4 hemma mot Slovenien. Det är Islands senaste hemmaförlust i en tävlingsmatch. Efter det har islänningarna radat upp åtta raka hemmamatcher i VM- och EM-kval utan förlust, det första och samtidigt viktigaste steget mot framgång för mindre fotbollsnationer.

Frågetecknet:

Högvis med frågor för Hasse Backe att ta ställning till. Som vem som ska göra Niklas Moisander och Paulus Arajuuri sällskap centralt i backlinjen. Finns många alternativ: Thomas Lam, Markus Halsti, Juhani Ojala eller till och med Sauli Väisänen.

Ett annat finländskt frågetecken är vem eller vilka som får starta som anfallare: Teemu Pukki, Eero Markkanen eller Kasper Hämäläinen.

Niklas Moisander och lagkamrater i Finlands landslag, hösten 2016.
Niklas Moisander och lagkamrater i Finlands landslag, hösten 2016. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i fotboll,Niklas Moisander

Dessutom måste Backe hitta ett svar på evighetsfrågan om vilken som är Roman Eremenkos bästa position i landslaget.

Betydligt färre frågetecken på isländskt håll där åtminstone lagets nio mest defensiva spelare är självskrivna.

Möjliga laguppställningar:

Finland:
Hradecky – Raitala, Lam, Arajuuri, Moisander, Arkivuo – Hetemaj, Halsti, Lod – Eremenko – Pukki.

Island:
Halldorsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Arnason, Skulason – Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Bjarnason – Bödvarsson, Finnbogason.

Referentens tips:

Nån offensiv fotbollsexplosion är knappast att vänta. Räkna med en fysisk och tillknäppt kamp mellan ett hemmalag som hör till Europas mest disciplinerade och ett bortalag som desperat försöker bli det.

0–0 vore ingen skräll och en bortaseger är fullt möjlig. Men i det kaotiska läget som det finländska landslaget tycks befinna sig är det mest troliga slutresultatet 1–0 till Island.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport