Hoppa till huvudinnehåll

Ska en kvinna ha två bröst?

Kvinna, Solja Kvarnström, sitter på berg med mössa på huvudet och kikare runt halsen. Soligt höstväder.
Solja kopplar av med att ringmärka fåglar och följa med höstflytten i Hangö. Kvinna, Solja Kvarnström, sitter på berg med mössa på huvudet och kikare runt halsen. Soligt höstväder. Bild: Yle/ Tiina Grönroos solja kvarnström,bröstcancer

Solja Kvarnström har haft bröstcancer tre gånger. Första gången när hon var 23 år. Efter första canceromgången blev Solja erbjuden en bröstrekonstruktion, men hon beslöt att tacka nej. Hon orkade helt enkelt inte med ytterligare en lång och svår operation.

Hur viktigt är det egentligen att en kvinna ska ha två bröst? Det har Solja Kvarnström, idag 31 år, funderat på många gånger. När Solja insjuknade i bröstcancer första gången blev hon erbjuden en bröstrekonstruktion, det vill säga hon skulle fått ett nytt, konstgjort bröst.

- Jag tror operationen skulle varit gratis. Jag har förstått att en bröstrekonstruktion erbjuds till patienter som är eller kan bli friskförklarade. Är cancern utspridd eller obotlig erbjuds den inte. Så har i alla fall andra bröstcancerkvinnor berättat för mig.

Hellre mera massage än ett nytt bröst

Solja Kvarnström valde att inte operera in ett nytt bröst. Efter flera operationer, strålbehandlingar och lång återhämtning ville hon inte utsätta sin kropp för flera ingrepp och riskera komplikationer.

- Till vilken nytta, frågade jag mig, speciellt som ett konstgjort bröst saknar känsel. Hur har man egentligen resonerat när det ur allmänna medel erbjuds bröstrekonstruktioner?

Solja Kvarnström skulle hellre ha fått annan form av rehabilitering, till exempel mera fysioterapi.

- Jag efterlyser mera eftervård i form av rörlighet. En del får man direkt efteråt, men de otaliga operationerna, strålbehandlingarna och säkert också det mentala, när jag har känt mig obekväm, har dragit ihop min hållning. Nu långt efteråt är jag tvungen att gå på massage och fysioterapi som jag betalar själv trots att jag anser att det har med min sjukdom att göra.

Den ersättning som FPA betalar för Soljas fysioterapi är ytterst liten.

Brösten ska uppfylla vissa mått och krav för att duga!

Solja Kvarnström har ibland funderat om det ändå skulle varit bra med ett konstgjort bröst.

- Överallt tutas det ut om bröstens storlek och utseende. Det gäller inte bara bröstcancerpatienter. Det får inte synas att man har ammat sina barn, säger Solja. Brösten ska uppfylla vissa mått och krav för att duga!

Operera bort det friska bröstet?

Solja förstår de kvinnor som har stora bröst och som efter bröstcancer vill rekonstruera ett bröst. I de här fallen, menar Solja, finns det rent fysiologiska, hälsomässiga orsaker.

- Fast lika gott kunde de operera bort det andra bröstet också, säger Solja lite provokativt.

Soljas bröstcancer är ärftlig, både hennes mamma och mormor hade bröstcancer. Solja visste också efter sin första cancerdiagnos att risken för återfall var stor. Av den orsaken övervägde Solja att operera bort sitt andra, då friska bröst.

- Men jag var ung och visste att jag ville ha flera barn som jag också ville amma. Sedan var det för sent att operera bort i förebyggande syfte, jag hade redan fått cancer i det.

Friska bröst opereras inte bort automatiskt i förebyggande syfte. Patienten ska ha konstaterade genfel eller cancern ska vara ärftligt betingad.

BH:n med lösbröst

Men tillbaka till det att ha två bröst eller ett eller inget.

När Solja Kvarnströms äldre barn var mindre kunde hon påpeka att mamma hade bara ett bröst. I simhallen får Solja bära baddräkt också i bastun, men då ska hon bära det märke som visar att hon har tillåtelse till det. Det märket visar enligt Solja att det är något avvikande med henne och då kan hon lika gärna vara naken.

- För mig beror det också på vem jag umgås med och hur mycket jag känner av det jag upplever som samhällets normer. Kommer jag till nya platser och träffar nya människor vill jag inte nödvändigtvis vara bröstcancerpatienten. Jag har alla möjliga bh:n med lösbröst som jag använder i vissa situationer. Jag använder också lösa t-skjortor. Fast ibland orkar jag inte bry mig. Då kommer jag utan bh.

I dag är Soljas båda bröst bortopererade.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa