Hoppa till huvudinnehåll

Studentkåren vid HU: Vårdreformen hotar studenthälsan

Patient hos tandläkaren.
Vid studenthälsan finns allmän hälsovård, mentalvård och tandvård. Patient hos tandläkaren. Bild: YLE/Mika Kanerva webbdoktorn

Studentkåren vid Helsingfors universitet är oroade över att studenternas hälsovårdsstiftelse försvinner i och med vårdreformen. I nuläget finansierar universitetsstuderande studenthälsan med sin kåravgift.

- Studenthälsan är hotad. Enligt nuvarande lag kan studenthälsovården överlåtas till studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS). Men om det inte i den nya lagen läggs till att landskapen kan låta SHVS ha hand om studenthälsan finns en risk att studenthälsan försvinner, säger Rasmus Olander som ansvarar för hälsofrågor i studentkårens styrelse.

Enligt Olander kommer inget att förändras gällande studenthälsan under övergångsperioden som sträcker sig till 2021. Den stora frågan är vad som händer sedan.

- Vi har lobbat hos beslutsfattarna, men den enda responsen vi fått är att man tar studenthälsan i beaktande. Konkret har inget ändå hänt, säger Olander.

"Risk att kvaliteten sjunker"

Enligt Olander blir hälsovården för studerande sämre om studenthälsan läggs ner.

- Det finns en risk att kvaliteten sjunker om SHVS inte längre sköter om universitetsstuderandes hälsovård i hela landet. Nu varierar kvaliteten när det gäller hälsovården för yrkeshögskolestuderande mellan kommuner, säger Olander.

För studerande vid yrkeshögskolor finns inget motsvarande som SHVS.

rasmus olander
Rasmus Olander. rasmus olander Bild: Yle/Carina Bruun rasmus olander,Helsingfors universitet

Klarnar i mitten av november

Projektchefen för vård- och landskapsreformen Tuomas Pöysti säger att studenthälsans framtid ännu är öppen.

- Utredningsman Matts Brommels föreslog tidigare att studenthälsan efter en övergångsperiod integreras i det nya systemet och skulle därmed bli en producent av hälsovårdstjänster. Men vi har inte fattat beslut ännu, säger Pöysti.

Enligt Pöysti fattas beslutet i mitten av november.

- Kunskapen som finns i SHVS behövs också i framtiden men stiftelsens ställning är öppen.

Kan studenthälsan fortsätta som tidigare efter att vårdreformen har genomförts?

- Nej, inte helt som tidigare. Finansieringen ser inte likadan ut då kommunernas del förändras.

Verksamheten finansieras nu med hälsovårdavgifter som de studerande själva betalar samt med besöksavgifter, ersättning från Folkpensionanstalten och ett allmänt bidrag som universitetsstäderna betalar. Årsavgiften för studerande är 54 euro.