Hoppa till huvudinnehåll

Var är bilderna på det som var tabu?

Eva Vitija fotograferad i unga år med en kamera framför ansiktet.
Eva Vitija fotograferad i unga år med en kamera framför ansiktet. Eva Vitija fotograferad i unga år med en kamera framför ansiktet. Bild: SwissDok GmbH eva vitija,Yle Fem

Eva Vitija fick i vuxen ålder en film av sin pappa, filmaren Joschy Scheidegger. Filmen som handlade om henne själv gjorde henne vansinnig. Hela sin barndom försökte hon undvika hans kamera.

Men när pappan dör tar Eva över, inte bara sin pappas omfattande fotoarkiv utan också hans kamera. I arkivet finns massor av material från Evas barndom eftersom Joschy fotograferade sin familj oavbrutet.

Dokumentären Mitt liv som film är ett personligt sökande, en svår men på samma gång helande resa in i sanningen som döljs i pappans bilder. Vad finns bakom de roliga, glada och färggranna filmerna av en lycklig familj?

Varför finns det inte några bilder kring det som var tabu: sonen som dog, ett äktenskap som gick i kras, känslan av sorg och misslyckande?

Stillbilderna och filmerna har genom åren fått en allt större roll när det gäller att spegla våra liv. De ger inte längre bara en bild av vår familj utan av hela vårt samhälle. Inte minst de bilder vi publicerar för allmänheten på sociala medier.


Orginaltitel: My life as film (Schweiz 2015)
90 dagar på Arenan

En dokumentär av Eva Vitija

Nyligen publicerat - Yle Fem